Mainos
Mainos

Ulkoministeriön salaisten Irak-asiakirjojen vuodon tapahtumasarjan vaiheita:

4.12.2002. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta toteaa vastauksena Yhdysvaltojen tiedusteluun, että Suomi on valmis selvittämään, miten se voisi osallistua mahdollisen Irakin sodan jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

7.-9.12. Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) vierailee Washingtonissa ja tapaa presidentti George W. Bushin. Keskusteluissa ovat esillä mm. Irakin tilanne ja Suomen kanta siihen. Suomen Washingtonin-lähetystö laatii keskusteluista muistion, joka leimataan salaiseksi.

11.1. 2003. Irak nousee esille vaalitaistelussa. Jäätteenmäki sanoo Kalevan haastattelussa, että Lipponen on hätiköinyt luvatessaan Bushille Suomelta apua Irakin jälleenrakentamiseen ja tukee sitä kautta sotaa. Lipponen vastaa, että Jäätteenmäki on sotkenut asiat, eikä Suomen lupaus humanitaarisesta avusta ole tukea sodalle. "Sokea Reettakin näkee, että siellä on aikamoinen valmistautuminen käynnissä", Lipponen vastaa.

28.2. Yhdysvaltojen apulaisulkoministeri Marc Grossman järjestää tiedotustilaisuuden 30 maan diplomaateille Washingtonissa. Suomen lähetystön virkamies on paikalla, mutta Irakin sotavalmisteluja arvostelleet Saksa, Ruotsi ja Ranska eivät ole mukana.

6.3. Jäätteenmäki jatkaa syytöksiään Lipposta vastaan MTV3:n vaalitentissä. Hänen nettipäiväkirjassaan julkaistaan sanatarkkoja sitaatteja ulkoministeriön salaisista raporteista. "Presidentti Bush ylisti Suomea hyväksi yhteistyökumppaniksi ja kiitti Suomen hallitusta Irakin tilannetta koskevista kannanotoista ja liittymisestä koalitioon". MTV3:n uutiset kertoo myöhemmin Jäätteenmäen vilauttaneen tentin yhteydessä joitakin Irakiin liittyviä papereita.

7.3. Jäätteenmäki selostaa tilannetta ja tietolähteitään keskustan työvaliokunnassa. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kutsuu tiedotustilaisuudessa Jäätteenmäen lausuntoja TV-tentissä "täysin käsittämättömiksi". Tuomioja myöntää toisaalta, että Yhdysvallat on voinut tulkita Suomen asemaa väärin, jos se katsoo Grossmanin isännöimän tapaamisen olleen samanmielisten maiden kokous eikä vain tiedotustilaisuus ulkomaisille edustajille. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta käsittelee Irakin tilannetta ja toteaa, että sotatoimia Irakia vastaan ei saa aloittaa ilman YK:n turvallisuusneuvoston valtuutusta.

11.3. Ilta-Sanomat ja Iltalehti julkaisevat kuvia ja sitaatteja muistioista, jotka laadittiin Lipposen Washingtonin-vierailusta sekä Grossmanin tiedotustilaisuudesta.

12.3. Ulkoministeriö aloittaa sisäisen tutkinnan muistioiden vuotamisesta. Vuotoa luonnehditaan vakavaksi tapaukseksi, joka haittaa Suomen uskottavuutta maailmalla.

15.3. "Minulla on kaksi korvaa, ja olen kuullut kaikenlaista. Näitä tietoja olen sitten kertonut edelleen. En kuulu raporttien jakelun piiriin", Jäätteenmäki sanoo Ilta-Sanomille, joka kysyy, mistä sanatarkat lainaukset ovat päätyneet hänen nettipäiväkirjaansa. Jäätteenmäki kierrättää samaa vastausta vielä monta kertaa uudelleen.

27.3. Poliisi aloittaa oma-aloitteisesti tutkimukset ulkoministeriön vuodosta. Helsingin poliisi ei epäile asiassa "poliittisia henkilöitä". Vuodon oletetaan olevan lähtöisin ulkoministeriöstä. Poliisi arvioi aluksi, että tutkimukset kestävät syksyyn asti.

6.6. Ilta-Sanomat julkaisee pöytäkirjaotteita keskustan työvaliokunnan kokouksesta.

7.3. Jäätteenmäki kiistää allekirjoittaneensa pöytäkirjan ja sanoo, ettei pöytäkirjaa ole tarkastettu. Hän sanoo taas, ettei hänellä ole ollut ulkoministeriön asiakirjoja, vaan pelkästään avustajien laatimia briefing-papereita. Keskustan puoluesihteeri Eero Lankia paheksuu sitä, että puolueen salaisia papereita levitellään julkisuuteen.

9.6. Lankia vahvistaa, että pöytäkirja ja Jäätteenmäen allekirjoitus ovat aidot. Jäätteenmäki syyttää Ilta-Sanomia "törkeästä tempusta", kun se pyysi häneltä vahvistusta yhteen irralliseen pöytäkirjan lauseeseen.

12.6. Keskustan työvaliokunnan pöytäkirjan vuodon syyksi paljastuu, että varapuheenjohtaja Hannu Takkulan pyynnöstä faksattiin pöytäkirjan kappale eduskuntaan.

16.6. Selvityksissä käy ilmi, että keskustan pöytäkirjan luovutti eteenpäin toistaiseksi tuntemattomaksi jäänyt henkilö, joka ei ole poliittisesti vastuullisessa tehtävässä. Lankian mukaan tapaus on keskustan osalta loppuunkäsitelty.

17.6. Tasavallan presidentin lainopillinen neuvonantaja Martti Manninen myöntää, että hän on vaalitaistelun aikana kirjoittanut ja lähettänyt Jäätteenmäelle kaksi taustamuistiota, jotka sisältävät tietoja ja lainauksia ulkoministeriön salaisista Irak-asiakirjoista. Keskustalainen Manninen on suljettu virastaan toistaiseksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme