Mainos
Mainos

Ulkopoliittinen johto torjui aselahjoituspyynnön Afganistaniin

Suomen ulkopoliittinen johto on torjunut Yhdysvaltain pyynnön rynnäkkökiväärien luovuttamisesta Afganistaniin.Yhdysvaltain lisäksi myös Afganistanin presidentti ja maan puolustusministeri olivat esittäneet pyynnön sadantuhannen käytöstä poistuvan rynnäkkökiväärin luovuttamisesta Afganistanin armeijalle.

Naton Riiassa käynnistyvän huippukokouksen pääteema on Afganistan, jonka Nato-vetoiseen rauhanturvaoperaatioon Yhdysvallat toivoo osallistujamailta lisää panostusta.

Tällaisia pyyntöjä Yhdysvalloilta on saanut myös Suomi. Yksi salassa käsitelty toive on ollut, että Suomi lahjoittaisi Afganistanin hallituksen armeijalle satatuhatta Kalashnikov-rynnäkkökivääriä. Asiasta kertoi jo viikko sitten ensimmäisenä oululainen Kaleva-lehti, mutta muuten asia on haluttu pitää täysin piilossa.

MTV:n uutisten tietojen mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta Utva käsitteli asiaa jo alkusyksystä, mutta hanke kaatui presidentti Tarja Halosen ja ulkoministeri Erkki Tuomiojan vastustukseen.

Pääministeri Matti Vanhanen ja puolustusministeri Seppo Kääriäinen olisivat tiettävästi olleet valmiita asian hyväksymiseen, samoin puolustusvoimain johto.

Alun perin pyyntö on tullut Yhdysvalloilta, mutta sen ovat esittäneet myös Afaganistanin presidentti Hamid Karzai ja maan puolustusministeri Kääriäisen vieraillessa Afganistanissa. Kääriäinen ei halunnut kommentoida asiaa tänään ollenkaan.

Sekä eduskunnan ulkoasianvaliokunnalle että puolustusvaliokunnalle asia tulee täytenä yllätyksenä, vaikka tiedossa ovat olleet esimerkiksi toiveet suomalaisjoukkojen määrän ja vastuun lisäämiseksi Afganistanissa.

- Tiedossa on ollut myös, että Yhdysvallat on laatinut tällaisia aseluetteloita. Mutta että Suomen hallitus pohtii tällä hetkellä isoa aselahjoitusta Afganistanin hallitukselle, sitä ei esimerkiksi puolustusvaliokunnassa ole tiedetty, sanoo puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jarkko Laakso.

Kalashnikovit tulivat Suomelle vuonna -91 jättimäisen puolustuskaupan yhteydessä, kun Suomi hankki entisen Itä-Saksan asevarastoista suursaaliin kivääreistä tankkeihin.

Tuolloin hankittuja T 72-panssarivaunuja romutetaan parhaillaan, mutta Kalashnikovien luovutus Afganistaniin saattaa MTV:n tietojen mukaan nousta mahdollisesti uudelleen esille. Suomi joutuisi silloin tämän maailman tunnetuimman aseen osalta pohtimaan sotilastarvikkeiden vientiä koskevan politiikkansa uudestaan.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme