Mainos
Mainos

Ulosteet pilanneet Vantaanjoen veden uimakelvottomaksi

Viime viikon ja viikonlopun ukkosten ja sadekuurojen seurauksena Vantaanjoen ja Keravanjoen joenvarsien jätevedenpuhdistamoilla ja -pumppaamoilla tapahtui ohituksia, joiden seurauksena jokiveden hygieeninen laatu on paikoin hyvin huono. Myös kaduilta huuhtoutuvien hulevesien mukana on tullut kuormitusta jokiin.

Jokivesiä ei nyt suositella uimiseen tai vihannesten kasteluun.

Mikäli säät jatkuvat kuivina ja aurinkoisina veden hygieeniset laatuongelmat todennäköisesti poistuvat noin viikon kuluessa.

Jokivedet ovat edelleen lämpimiä, mutta happitilanne oli melko hyvä jopa voimakkaimmin kuormitetuilla jokialueilla.

Vantaanjoen valuma-alueen suurimmat jätevedenpuhdistamot sijaitsevat Vantaanjoen yläjuoksulla ja niillä on lupa johtaa puhdistettua jätevettä jokeen. Kuivina kausina joen yläosan vesimäärästä huomattava osa on puhdistettua jätevettä.

Joen valuma-alueella on lisäksi satoja jätevesipumppaamoja. Erilaiset häiriötilanteet, esimerkiksi ukkosten aiheuttamat sähkökatkokset ja rankkasateet, johtavat melko usein jätevesiohituksiin laitoksilta ja pumppaamoilta. Näillä on siten kuivina aikoina hyvin suuri veden laatua heikentävä vaikutus.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme