Mainos
Mainos

UM: Kriisivalmiudessa selviä puutteita

Aasian katastrofin aikana ministeriön kriisikeskusta ei johdettu selkeästi, ja puhelinpäivystäjät olivat puutteellisesti valmennettuja tehtäväänsä, todetaan ulkoministeriön sisäisessä tarkastuksessa.

Ulkoministeriön kriisivalmiudessa oli Aasian katastrofin aikana selkeitä puutteita. Asiasta kertoo ulkoministeriön sisäisen tarkastuksen yksikön tekemä selvitys.

Ministeriön mukaan katastrofi osoitti kriisijärjestelyjen riittämättömyyden ja järjestelmien tekniset ja erityisesti toiminnalliset ongelmat. Kriisikeskuksen johtamisessa oli ongelmia ja puhelinpäivystäjät olivat puutteellisesti valmennettuja tehtäväänsä.

Silminnäkijäraportit eivät menneet eteenpäin

Sekä ministeriön sisäisessä että ulkoisessa tiedotuksessa oli kriisin akuutissa vaiheessa suuria puutteita. Silminnäkijäraportit suomalaisten menehtymisestä tai joutumisesta kadoksiin Aasiassa eivät menneet kriisikeskuksesta eteenpäin. Näin ollen kokonaiskuvan muodostuminen vei tarpeettoman pitkään.

Selvityksen mukaan myös ministeriön puhelintekniikka petti pahasti kahtena katastrofin jälkeisenä päivänä.

Ulkoministeriö on jo tehostanut puhelinpalveluaan. Tällä hetkellä kriisilinjoja on viisi ja jonotukseen mahtuu yhteensä 20 puhelua. Lisäksi voidaan tarvittaessa hyödyntää ministeriön vaihteen kapasiteettia puhelujen välittämiseen.

Myös edustustojen toimintaa tehostetaan

Uudistuksia suunnitellaan myös edustustojen toimintaan. Ministeriö kuitenkin muistuttaa, että edustustojen pysyviä resursseja ei voida niin olennaisesti lisätä, että ne riittäisivät vähänkään suurempien onnettomuustilanteiden yhteydessä.

- On myös muistettava, että lähtökohtana on edelleen kohdemaan ensisijainen vastuu sekä kansalaistensa että alueellaan olevien ulkomaalaisten turvallisuudesta, raportissa todetaan.

Ministeriö arvioi, että joillain suomalaismatkailijoiden suosimilla alueilla sijaitsevia edustustoja tullaan vahventamaan. Lisäksi parannuksia luvataan edustustojen toimintatapoihin ja viestintäyhteyksiin.

EU-maat ovat jo ennen Aasian katastrofia pyrkineet kehittämään yhteistyötään kriisitilanteissa. Ministeriö kuitenkin huomauttaa, ettei unionilla ole tarpeellisia välineitä yhteistyöhön. Tällä viitataan mahdollisuuteen perustaa yhteiset hätäapujoukot.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme