Mainos
Mainos

UM:n Schalin: Thaimaan pohjois-eteläjako mielenosoitusten taustalla

Thaimaan jakautuminen etelää köyhempään, maaseutuvaltaiseen pohjoiseen ja kaupunkimaiseen etelään on Bangkokin mielenosoitusten taustalla. Näin sanoo Huomenta Suomen haastattelema ulkoministeriön Aasian- ja Oseanian-yksikön päällikkö Johan Schalin.

Etelän edustajat ovat Thaimaassa oppositiossa, kun taas pohjoisen asukkaat kannattavat hallitusta.

- Entinen pääministeri Thaksin Shinawatra on henkilönä hyvin kontroversielli. Ja pääministerinä on hänen lankonsa. Se ei ole oppositiolle oikein helppoa sulattaa, Schalin sanoo.

Sotilasvallankaappauksen mahdollisuutta Thaimaassa on hänen mukaansa vaikea ennustaa.

- Sotilasvallankaappauksia on tapahtunut säännöllisin väliajoin menneisyydessä, mutta armeija on periaatteessa tehnyt päätöksen pysyä taustalla. Se toimii myös toisin päin: armeija ei ehkä puutu kriittisenä aikana hallituksen puolestakaan, Schalin sanoo.

Sen sijaan armeija on kehottanut hallitusta hajottamaan parlamentin, mitä Schalin kummeksuu.

- Onhan meidän mittakaavassa aika erikoista, että armeija tekee tällaisia ehdotuksia. Se kertoo jotain kyllä Thaimaasta.

Intian Mumbain tuoreita terrori-iskuja Schalin piti poikkeuksellisina. Hänestä on kuitenkin ennenaikaista väittää, että terrori-iskujen uhka turisteille olisi kasvanut.

Ulkoministeriö päivittää Thaimaan-matkustussuositustaan piakkoin. Huomenta Suomessa niin ikään vieraillut ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin johtaja Virpi Kankare sanoo, että ihmisten Thaimaan-lomasuunnitelmat eivät ministeriön käsityksen mukaan ole juuri muuttuneet.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme