Mainos
Mainos

Umpikassitekniikka vähentää kalankasvatuksen ympäristökuormitusta

Umpikassitekniikan avulla kalankasvatuksen fosforipäästöt pienentyvät liki 70 prosent

i

Kirjolohen kasvatus ns. umpikasseissa vähentää kalanviljelyn vesistölle aiheuttamaa fosfori- ja typpikuormitusta huomattavasti. Fosforipäästöjä syntyy liki 70 prosenttia vähemmän kuin avokassikasvatuksessa. Typpipäästöt vähenevät 25 prosentilla.

Umpikassitekniikkaa ja sen vaikutusta ympäristökuormitukseen on tutkittu Paraisilla keväästä 1999 lähtien. Kaksivuotisen tutkimushankkeen alullepanija on Lounais-Suomen ympäristökeskus.

Suurin osa kalankasvatuksen aiheuttamasta ravinnekuormituksesta syntyy kalan ulosteesta ja hukkarehusta. Kun kaloja kasvatetaan umpipohjaisessa ohuesta muovista tehdyssä altaassa jäteliete voidaan kerätä talteen ja vesistön kuormitus vähenee. Typpipäästöt eivät vähene yhtä tehokkaasti kuin fosforipäästöt, koska typpi sitoutuu lietteeseen huonommin kuin fosfori ja se pääsee liukenemaan vesistöön myös umpikassista.

- Jos kalankasvattajat siirtyisivät käyttämään umpikasseja, kasvattamojen tuotannon määrää voitaisiin lisätä 25 prosentilla, sanoo tutkimuspäällikkö Harri Helminen Lounais-Suomen ympäristökeskuksesta.

Tuotantomäärän lisäys on laskettava nimenomaan typpikuormituksen vähenemisen perusteella, koska uusi tekniikka edellyttää, että kalankasvattamo sijoitetaan suojaisaan paikkaan. Välisaariston suojaisilla alueilla pienetkin typpimäärät lisäävät levän kasvua.

Kalan hintaan lisää muutama markka

Kalankasvattajilta siirtyminen umpikassitekniikkaan vaatii suuria investointeja. Lietteen poistossa käytettävä pumppausmenetelmä edellyttää myös, että kasvattamolla on sähköt.

Tutkimuksessa on arvioitu, että umpikassitekniikka nostaa kasvattamon käyttökustannuksia 50 pennillä saatua lisäkalakiloa kohti. Noin miljoonan markan laitoksen perustamisen ja sen ylläpidon on laskettu nostavan kalan hintaa kuluttajalle "muutamalla markalla".

Helminen ei usko, että kalankasvattajat innostuvat vapaaehtoisesti siirtymään umpikassikasvatukseen. Hän epäilee myös mahdollisuutta tiukentaa kasvattamoiden lupaehtoja. Ratkaisevaksi saattavat muodostua kuluttajien vaatimukset. -Saaristomerellä kalankasvatusta on vaadittu lopetettavaksi kokonaan ympäristösyistä. Jos umpikassimenetelmä hyväksytään nykyisen korvaajaksi, ja kuluttajat ovat valmiita maksamaan ympäristöystävällisemmin tuotetusta kalasta enemmän, muutos voi tapahtua nopeastikin, arvioi Helminen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme