Mainos
Mainos

Unen pituus vaikuttaa sydän- ja verisuonitautien riskiin

Riski sairastua tai kuolla sydän- ja verisuonitauteihin on muita suurempi niillä, jotka nukkuvat hyvin lyhyitä tai pitkiä unia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurantatutkimuksessa varmistui unen pituuden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin suomalaisen väestön osalta. Yhteys on havaittu jo aiemmin muutamissa muissa maissa.

Kun huomioidaan muut sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, yhteys unen pituuden ja tautiriskin välillä säilyi naisilla mutta ei miehillä. Tutkijat arvelevat, että jokin geneettinen tekijä mahdollisesti altistaa sekä poikkeavalle unen pituudelle että sydäntaudin riskille.

Toistaiseksi on epäselvää, onko poikkeava unen pituus vain osoitin kohonneesta sairauden ja kuoleman riskistä vai onko se itsessään sairaudelle altistava tekijä.

Kaiken kaikkiaan poikkeavan pituisia yöunia nukkuvien kuolleisuus on suurempaa kuin heidän, jotka nukkuvat 7-9 tuntia yössä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot