Mainos
Mainos

Unettomuus on uusi kansantauti

Tänään käynnisty ensimmäinen valtakunnallinen univiikko. Joka viides suomalainen kärsii unihäiriöistä ja joka kymmenennelle se on vaikea ongelma.

Hyvä uni koostuu useista syvän ja kevyemmän unen toistuvista jaksoista. Kun tämä rytmi häiriintyy, lepo jää vaillinaiseksi.

Jatkuva unettomuus vaivaa yhä useampaa suomalaista ja unihäiriöistä puhutaan jo uutena, vakavana kansanterveysongelmana.

Unihäiriöiden on laskettu aiheuttavan jo viiden miljardin markan kustannukset. Unilääkkeisiin kuluu 60 miljoonaa markkaa, mutta välilliset kustannukset sairaslomina ja menettynä työtehona nousevat huikeiksi.

Jatkuvaan unettomuuteen ei saisi syödä unilääkkeitä lainkaan. Unitutkimus ei ole pystynyt selvittämään ongelman syitä.

Hoidossa tärkeintä on oppia olemaan pelkäämättä unettomuutta, tällöin ahdistus iskee vähemmän. Sängyssä ei pidä piehtaroida koko yötä, vaan nousta ylös ja ryhtyä rauhalliseen puuhailuun unta odotellessa. Näin sänky ei ehdollistu ikäväksi paikaksi.
(MTV3/Markku Sandell)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme