Mainos
Mainos

Uniapneaa pohditaan Helsingissä

Suomalaisten kansantaudin, uniapnean, on tähän saakka uskottu olevan yksi sydän- ja verisuonitautien aiheuttajista. Uuden suomalaisen hypoteesin mukaan kuorsauksen hengityskatkovaihe voi olla terveellisempää kuin jatkuva kuorsaus.

Jopa minuutin pituisia hengityskatkoksia voimakkaan kuorsauksen välissä aiheuttavaa uniapneaa sairastaa joka kymmenes mies, naisilla vaiva on harvinaisempi. Uniapaneasta kärsinee kuitenkin huomattavasti suurempikin joukko, joka ei ole hakenut harmiinsa apua.

Päivänukahtelu sekä sydän- ja aivoinfaktit kuuluvat välillisesti apnean haittoihin, mutta yllättäen turkulaisprofessorin uusi hypoteesi väittää myös aivan päinvastaista.

- Tämä perustuu siihen, että uniapnea ei suinkaan ole ensimmäinen ilmiö, joka tämän sairauden kehitysvaiheessa ilmaantuu, vaan sitä edeltää tällainen osittainen ahtauma. Verrattuna osittaiseen ahtaumaan ja jatkuvaan kuorsaamiseen uniapneavaihe saattaa olla potilaalle helpompi, professori Olli Polo Turun yliopiston Unitutkimusyksiköstä kertoo.

Tutkijan mukaan jo kuorsaukseen tulisikin suhtautua vakavasti ja hoitaa varhaisessa vaiheessa. Ongelmana on hoidon hankaluus, niin sanottu kuorsausleikkaus ei aina onnistu eivätkä kaikki sopeudu hengityslaitteen käyttöön.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.06.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme