Mainos
Mainos

Univaje voi kerryttää lisäkiloja

Univajeella on yhteys painonhallintaan.

– Univaje lihottaa, ja kun on oikein painava sekä lihava, niin silloin saattaa myös nukkua huonommin. Siitä tulee äkkiä noidankehä nukkumisen ja lihomisen välille, sanoo asiantuntijalääkäri Kirsi Pietiläinen Keventäjistä.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen Pietiläisen mukaan väsyneenä ei jaksa tarkkailla, kuinka terveellisesti syö.

– Väsyneenä mielihyvätaso on vähän matalampi ja ihminen pyrkii vaistomaisesti korjaamaan sitä yleensä makealla ja rasvaisella ruoalla. Se tasapainottaa väliaikaisesti tilan, joka on kehittynyt aivoihin univajeen takia.

Myös liikkuminen väsyneenä vähentyy.

– Ihmisen kuuluu levätä. Päivään kuuluu aivoja tasapainottava levollinen uni ja kun se jää puuttumaan, on korjausmekanismeja, joita biologia pyrkii tuomaan esille. Monet niistä ovat tiedostomattomia ja voi olla vuosienkin kierre eikä huomaa, mistä lihomisessa ja huonosti nukkumisessa on lopulta ollut kyse.

Yötyöläisille Pietiläinen suosittelee säännöllisiä aterioita.

– Kevyiden aterioiden syöminen on keskeinen asia. Yön pääaterian pitäisi tulla aika varhain, mielellään ennen kello yhtä yöllä. Napostelu on vuorotyöläiselle pahin loukku, jota kannattaa välttää.

(MTV3)

Katso Keventäjät:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme