Mainos
Mainos

Unohda Potter ja Twilight - nyt on Nälkäpelin vuoro

Kirjailija Suzanne CollinsinNälkäpeli-trilogia on synnyttänyt Yhdysvalloissa Harry Pottereita ja Twilightiakin villimpää kuohuntaa, jota tuore elokuva entisestään voimistaa. Nälkäpeli kertoo tulevaisuuden maailmasta, jossa nuorten eloonjäämiskamppailusta ja tappamisesta on tullut massojen viihdettä, julmaa tositelevisiota. Mediatutkija Veijo Hietalan mukaan populaarikulttuuriset ilmiöt syntyvät ja kasvavat nykyisin ennen muuta sosiaalisessa mediassa. Nälkäpelin Suomen ensi-ilta on tänään.

Amerikassa on kovasti odotettu seuraavaa ilmiötä, kun Harry Potter on kuollut ja kuopattu ja Twilightkin vetelee viimeisiään. Populaarikulttuurin ilmiöt syntyvät nykyisin sosiaalisessa mediassa.

-Varmaan tuottajat ja levittäjät tietävät sen hyvin ja pistävät myös sosiaaliseen mediaan liikkeelle näitä ilmiöitä. En tiedä kirjoittavatko he sinne ikään kuin nuorten kaavussa, mutta joka tapauksessa sosiaalisen median kautta nämä hyptykset syntyvät, arvioi mediatutkija Veijo Hietala Turun yliopistosta.

Nälkäpelissä antiikin myytit ja gladiaattori-turnajaiset kohtaavat tulevaisuuden tositelevision. Kapinoiva kansa on saanut rangaistukseksi kilpailun, jossa vain yksi voi selviytyä hengissä, muut kuolevat. Nuorten eloonjäämiskamppailua seurataan reaaliaikaisena tositelevisio-ohjelmana.

-Siinä on Big Brotheria, Idolsia ja Survivoria yhdistettynä samaan äärimmilleen vietyyn visioon siitä, mitä tosi-tv voi pahimmillaan ja parhaimmillaan olla. Syyttävän sormen suuntaaminen tositelevisioon tällaisena maailmanlopun välineenä on silti aika raju väite, Hietanen sanoo.

Veijo Hietalan mukaan nimenomaan naiskirjailijat tuottavat nykyisin näitä ilmiöitä ja vahvoja tyttöhahmoja, jotka ovat populaarikulttuurin ikoneina varsin uusia.

-Se on oikeestaan erittäin nerokasta. Ensin tulevat kirjat, sitten elokuvat ja oheistuotteet. Kyllä tämäkin ilmiö kestää taas varmaan muutaman vuoden, uskoo Hietala.

Katso Minna Karilan juttu (Kymmenen uutiset 23.2.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme