Mainos
Mainos

Uotin rahanpesujutusta kovat tuomiot

Useat henkilöt saivat Helsingin käräjäoikeudessa vankeusrangaistuksen. Oikeudenkäynti koski Kari Uotin konkurssiin liittyvää rahanpesua.

Helsingin käräjäoikeus on antanut kovat tuomiot liikemies Kari Uotin konkurssiin liittyvässä rahanpesujutussa.

Uoti tuomittiin viiden kuukauden ja kymmenen päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä velallisen petoksesta. Sijoituspalveluyritys FIM:in pääomistaja Seppo Sairanen sai kaksi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta. Kauppaoikeuden professori Ari Huhtamäki sai vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomion törkeästä kätkemisrikoksesta ja avunannosta samaan rikokseen. Uotin bulvaanina toimineelle Timo Lampilalle määrättiin törkeästä kätkemisrikoksesta kolme vuotta vankeutta.

Juttuvyyhdessä tuomittiin myös Katso-lehden entinen päätoimittaja Joni Soila puolentoista vuoden vankeusrangaistukseen. Hänelle lankesi tuomio Sairasen ja Huhtamäen tavoin törkeästä kätkemisrikoksesta. FIM Omaisuudenhoito Oy sai 100 000 euron yhteisösakon.

Jutussa on kyse liikemies Kari Uotin konkurssiin liittyvästä rahanpesusta. Uotin on katsottu salanneen konkurssissaan vuonna 1997 miljoonien eurojen arvosta velkojien omaisuutta. Jutun muita syytettyjä epäiltiin Uotin omaisuuden piilottelusta.

Syyttäjän vaatimukset pääosin läpi

Kihlakunnansyyttäjä Malla Sunell pitää todennäköisenä, että Kari Uotin konkurssiin liittyvä rahanpesujuttu etenee hovioikeuteen. Sunell ei ole vielä päättänyt, aikooko itse valittaa tuomiosta, mutta hän pitää todennäköisenä, että jutussa tuomitut henkilöt tekevät niin.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio noudatteli pääosin syyttäjän rangaistusvaatimuksia. Käräjäoikeus tuomitsi useita syytettyjä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin, henkilöiden itse kiistäessä syyllisyytensä, joten on todennäköistä, että tuomiosta valitetaan, arvioi Sunell. Tuomio oli myös äänestyspäätös, mikä osoittaa, ettei päätös ollut yksimielinen.

Sunell luonnehti juttua isotöiseksi muttei mitenkään poikkeukselliseksi. Äänestyspäätöksen suhteen Sunell totesi, että erityisesti talousrikosjutussa kaikki vaihtoehdot ovat aina mahdollisia.

FIM aikoo valittaa

Pankkiiriliike FIM, sen pääomistaja ja meklari aikovat valittaa Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä.

Yhtiön pääomistaja Seppo Sairanen ilmoitti avustajansa Mika Pakarisen välityksellä olevansa myös tyytymätön tuomioon ja aikovansa valittaa hovioikeuteen.

- Helsingin käräjäoikeuden päätös ei vaikuta FIM:in asiakkaiden asemaan, asiakassuhteiden hoitoon eikä yhtiön johtoon, toimitusjohtaja Jan Forsblom sanoo yhtiön tiedotteessa.

Uoti ei kommentoinut tuomiota

Kari Uoti ei ole halunnut kommentoida saamaansa tuomiota. Omilla kotisivuillaan Kari Uoti kuitenkin kritisoi lautamiesten tulkintoja. Hän väittää, että tuomioon vaikutti se, että hän on tunnettu henkilö.

-Tämä valtio on kaamea paikka. Tuomioistuimiin istutetaan mitään ymmärtämättömiä lautamiehiä, jotka tuomitsevat ihmisiä sen mukaan onko nimi tuttu, mitä tutumpi nimi, sen enemmän kakkua - lailla ei ole mitään väliä, Uoti kirjoittaa.

Huhtamäen asianajaja: Ei huonoin mahdollinen lopputulos

Professori Ari-Matti Huhtamäen asianajajan Heikki Screyn mukaan vuoden ja kymmenen kuukauden mittainen vankeusrangaistus ei ole huonoin mahdollinen lopputulos.

- Se ei ollut se mitä oltiin hakemassa, mutta toisaalta on myönteistä, että miljoonan dollarin vahingonkorvausvaatimus ja siihen liittyvä syytekohta hylättiin. Lisäksi kaksi erillistä syytettä, josta hänet tuomittiin, katsottiin yhdeksi teoksi. Periaatteessa siis puolet vaatimuksista hylättiin ja siihen nähden tämä ei ollut huonoin mahdollinen lopputulos, Screy arvioi.

Screy uskoo, että viraltapano on Huhtamäelle kova paikka. Ehdoton tuomiokin oli pieni yllätys. Hän sanoo kuitenkin, että vakavista syytteistä tulee yleensä myös kova rangaistus. Heikki Screy ei tavoittanut heti Ari-Matti Huhtamäkeä keskustellakseen siitä, aikooko hän valittaa tuomiosta.

Soila järkyttyi tuomiosta

Katso-lehden entinen päätoimittaja Joni Soila pitää Helsingin käräjäoikeuden perjantaista tuomiota järkyttävänä. Soila sanoo olevan käsittämätöntä, että maallikkojäsenet voivat jyrätä ammatti-ihmiset.

-Ensimmäisen kerran koko suomalaisen oikeuslaitoksen historiassa lautamiehet äänestävät ammattituomareiden päätöksen yli, Soila sanoi.

Soila muistutti, että kaksi ammattituomaria olisi hylännyt häntä vastaan nostetut syytteet törkeistä kätkemisrikoksista. Lautamiehet olivat kuitenkin asiassa toista mieltä.

Soila sanoo valittavansa tuomiostaan täysin varmasti hovioikeuteen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme