Mainos
Mainos

Upeat kuvat sumuisista maisemista – meteorologi kertoo, miten sumuverho syntyy

Syksy tuo tullessaan upeita luonnonilmiöitä, kuten iltaisin ja aamuisin havaittavan sumun. MTV Uutisten lukijat lähettivät toimitukseen hienoja otoksia sumun verhoamista maisemista.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannaksen mukaan elo-syyskuu on tyypillisesti sisämaassa sumuista aikaa. Sitä voi esiintyä iltaisin ja aamuisin niin maan pinnan yläpuolella säteilysumuna kuin vesistöjen päällä sekoitussumuna.

– Sumuja syntyy selkeinä, heikkotuulisinä öinä, kun lämpö karkaa maanpinnalta ilmakehään ja maanpinta jäähtyy. Näkymätön vesihöyry tiivistyy suotuisissa olosuhteissa sumuksi, kertoo Mäntykannas säteilysumun syntymekanismista.

Vesistöjen päällä esiintyvä sumu puolestaan on sekoitussumua, jota esiintyy, kun maalta virtaa viileämpää ilmaa lämpimämmän ja kostean vesistön ylle. Viileän ja kostean sekoittuessa vesihöyry tiivistyy sumuksi.

Alla olevat lukijoiden kuvat on jaettu Instagramissa aihetunnisteella #mtvsää.

 
 
 
 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme