Mainos
Mainos

Uraäidistä kotirouvaksi

David Safierin teos ”Huono karma” on sujuva ja mainio pläjäys. Kolmekymppinen Kim on saanut kaiken. Hän on juhlittu tv-juontaja, jolla on ihana kotimies Alex, söpö lapsi Lilly ja kuuma miesrakastaja Daniel.

Näitä uranaisia on Saksassa niukasti ja siksi roolileikki perinteisillä työ/perhe -ongelmilla on saanut bestseller tilastot paukkumaan. Saksassa kirjaa on myyty 1,6 miljoonaa kappaletta.

Villin syrjähypyn jälkeen Kim lähtee vilvoittelemaan hotellin katolle. Tähtitaivasta ihaillessaan venäläisen avaruusaseman lavuaari kopsahtaa hänen päähänsä. Siitä alkaa Kim Langen sielunvaellus. Koska Kim on käyttänyt ahkerasti teräviä kyynärpäitään uransa edistämiseen, hänellä on paljon huonoa karmaa.

Kim aloittaa sielun vaelluksensa ja hyvän karman keräämisen muurahaisena, marsuna, vasikkana, oravana, koirana ja lopulta koittaa palkinto. Kim syntyy uudelleen ihmiseksi, mutta ihmisruumis on ylilihava Maria, siivooja Hampurista.

Jokaisessa vaellusvaiheessaan Kim hakeutuu tekemisiin oman perheensä kanssa. Hänellä on niin ikävä tytärtään. Muurahaisena hän haluaa nukkua tyttärensä poskella, marsuna ja koirana hän haluaa olla tyttärensä lemmikki.

Kuoltuaan Kim tajuaa, kuinka pieleen hän on asioitaan ohjannut. Avioeron partaalla horjunut avioliitto olisi ollut helposti pelastettavissa. Alex on arkisista riidoista huolimatta hänen suuri rakkautensa. Kim haluaa perheensä takaisin. Eläinolomuotonsa lisäksi Kimin haaste on entinen ystävätär Nina, joka päättää saada Leski-Alexin ja äidittömän Lillyn itselleen. Kuinka siis hankkia hyvää karmaa ja edetä korkeampaan asteeseen sekä tuhota samalla Ninan aikomukset?

Tarina on mainio ja siitä voi vain pitää. Ihmissuhteet rakentuvat luottamukselle ja ne ovat työtäkin tärkeämpiä ihmisen onnellisuudelle.

Piiloviesti on kuitenkin perinteisen saksalainen. Naisen elämän täyttymys on äitiys. Ainahan meitä on naurattanut, kun mies pukeutuu naisen vaatteisiin. Nyt vain nainen puetaan miehen vaateisiin.

Kirja voi tarkastella myös sukupolviteoksena. Kuinka elää onnellista ja tasapainoista elämää keski-iässä? Se puhuu hidastamisen puolesta. Aika moni uhraa paljon hohdokkaan uran luomiseen.

Kim saa toisen mahdollisuuden.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme