Mainos

Uraanin etsintä poliisin tutkittavaksi

Kuusamon ja Sallan maanomistajat epäilevät yritysten ja KTM:n pimittäneen tietoja. KTM:n toimien ohella halutaan selvittää myös etsintäyritysten mahdolliset laittomat kairaukset.

Kuusamolaiset ja sallalaiset kalastusalueiden edustajat ja maanomistajat jättivät tänään poliisille tutkintapyynnön uraanin etsinnästä.

Poliisin pyydetään selvittävän etsintäyritysten ja kauppa- ja teollisuusministeriön toimet sekä mahdolliset pimitykset tietojen julkistamisessa. Myös mahdolliset laittomat kairaukset ja niiden ympäristöriskit halutaan selville.

Tutkintapyynnön taustalla on huoli, että Posion rajalta Kuusamon kautta Sallaan ulottuvalle vyöhykkeelle ollaan vähintäänkin puolisalaa synnyttämässä kaivostoimintaa. Yritysten kiinnostuksen laajuus on tullut asukkaille yllätyksenä.

Yhtenä esimerkkinä salailusta mainitaan Namura Finland Oy:n tammikuussa saama uraanivaltaus Kuusamon Kouvervaaraan. Yhtiön omistaa kanadalainen Cooper Minerals, joka ilmoittaa Namuran tehneen viime vuonna noin 30 varausta uraanin etsimiseksi. KTM ei näitä varauksia tunne.

- En olisi tässä vaiheessa ja etenkään näillä tiedoilla minkäänlaisia lupia myöntänyt, uraanialueella maata omistava Veikko Keränen. Hän oli yksi tutkintapyynnön jättäjistä.

-Tässä on niin paljon epäselvyyksiä, että asia on tutkittava.

Poliisin lisäksi selvitystä on pyydetty Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksilta sekä oikeuskanslerilta. Ympäristökeskusten toivotaan selvittävät mahdolliset ympäristövauriot ja -uhat.

Uraaniyhtiöiltä niukasti tietoja

KTM:n kaivosylitarkastaja Pekka Suomela tunnustaa, että ministeriön ja yritysten tiedottamisessa olisi toivomisen varaa.

- Erityisesti uraaniyhtiöt tuntuvat jakaneen niukanlaisesti tietoa.

Suomelan mukaan viranomaiset eivät ole kyenneet vastaamaan riittävän hyvin tiedonjanoon, joka on kiertynyt uraanin ympärille.

- Ministeriön virkamiehenä ja ravintoketjun täällä päässä on vaikea lähteä arvioimaan, kuinka paljon tunteita uraani herättää, mutta erilaisia kyselyjä on tullut kiitettävästi. Eikä tällaisia kansanliikkeitäkään ole aiemmin näissä asioissa näin paljon organisoitunut.

Tutkintapyyntöä hän ei halunnut tarkemmin kommentoida ennen kuin sen sisällöstä saadaan riittävät tiedot.

Ministeriö selvittää parhaillaan itse epäilyä, jonka mukaan Sallassa Oulangan kansallispuiston tuntumassa oli kairattu luvatta uraaninäytteitä. Epäiltynä on Agricola Resources, jonka taustalta löytyy samainen kanadalaisyhtiö Cooper Minerals.

Sallan Hautajärven kalastusalueen edustajat olivatkin jättämässä tutkintapyyntöä yhdessä Kitkajoen kalastusseuran, kuusamolaisen Kesäniemen kalastusalueen sekä Koillismaan luontoyhdistyksen edustajien kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot