Mainos
Mainos

Uraaninetsintä kuohuttaa tunteita

Arevan kaivaukset Enon ja Kontionlahden kuntien rajalla 27. toukokuuta 2008. LEHTIKUVA

Uraaninetsintä kuohuttaa kansalaisten tunteita eri puolilla Suomea. Kymmenet kansanliikkeet ovat nousseet vastustamaan uraaninetsintää sekä uutta ydinvoimalaa.

Viime aikoina kansanliikkeiden toiminta on tehostunut etenkin Pohjois-Karjalassa ja Lapissa, missä muun muassa Areva tutkii uraaniesiintymiä.

- He toimivat sellaisten asioiden parissa, joista ihmisillä ei välttämättä ole vielä aivan täyttä tietoa. Ei seurauksista eikä muustakaan, mitä luonnossa todella tapahtuu, kun tällaista toimintaa harrastetaan, toteaa Hannu Nieminen Lappilaiset uraanivoimaa vastaan -kansanliikkeestä.

Kaivoslain uudistuksen myötä tiedonkulun pitäisi parantua ja kuntien, maanomistajien sekä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien lisääntyä. Nieminen ei usko, että kansanliikkeet menettäisivät merkitystään.

- Kansanliikkeiden ainoa tehtävä ei ole tietenkään vastustaa, vaan ennen kaikkea hankkia oikeaa tietoa ja jakaa sitä ihmisille.

Kansanliikkeiden mielestä kaivosyhtiöt ovat ennen lainuudistusta lisäämässä tutkimustoimintaansa ja etsimässä porsaanreikiä. Esimerkiksi Ranulla tutkitaan pelkästään maanomistajan luvalla.

- Tässä on kierretty ja otettu valta esimerkiksi työvoima- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkariselta. Hänen johtamastaan ministeriöstä tämä tutkimuslupa tulisi saada, sanoo Raija Knuutila Lappilaiset uraanivoimaa vastaan -liikkeestä.

Pekkarinen: Kaivoslaista tehdään moderni

Kaivoslakia uudistetaan parhaillaan. MTV3:n Huomenta Suomen haastatteleman elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan uudistamisen myötä laista tehdään moderni.

- Vanha laki on vuodelta 1965. Uudessa laissa erityisesti ympäristönäkökohdat ja asianomaisten ihmisten kuulemiset kaivoksen perustamiseen tähtäävän prosessin eri vaiheissa lisääntyvät ja paranevat modernin lainsäädännön mukaiseksi.

Raija Nuutilan mainitsemaan tapaukseen tutkimuksista maanomistajan luvalla ei Pekkarisen mukaan voi puuttua.

- Tässä on kaiketi kysymys siitä, että jonkun henkilön omalla maalla kaivetaan ja näin voidaan toimia tiettyyn rajaan asti. Siihen ei vielä nykyisen lain nojalla pystytä puuttumaan. Mutta ilman muuta siinä vaiheessa, kun on kyse kaivospiirin perustamisesta tai kaivosluvan hakemisesta, ministeriön pitää myöntää lupa, ympäristöviranomaiset tulevat kuvaan mukaan ja ihmisiä kuullaan, Pekkarinen selvittää.

Taantuma tuo paineita kaivoslakiin

Arevan uraanitutkimuksissa Enossa poraudutaan jo kallioperään. Yhtiö hakee varmuutta malmion kokoon ja laatuun timanttikairauksilla. Lopullista kaivospäätöstä yhtiö ei ehdi tehdä nykyisen kaivoslain aikana.

- Siihen emme kykene, emme ehdi saada sitä tietoa. Ministeriöstä on tullut tieto, että laki olisi jo vuonna 2011 voimassa. Silloin meillä on kaksi kesää aikaa ja siinä ajassa ei tietoa pysty saamaan, kertoo toimitusjohtaja Osmo Kaipainen Areva Oy:stä.

Kaivoslakiehdotus poikii ministeriöön 50-60 lausuntoa. Ympäristöväki on tyytyväisempi, mutta teollisuus ja kaivosala vaativat kovia muutoksia. Jyrkimmistä päästä on Lapin Kullankaivajain liitto.

- Valheellisin tiedoin yritetään tappaa 140 vuotta vanha elinkeino Lapista eli kullankaivu, sanoo liiton varapuheenjohtaja Mika Telilä.

- Kullankaivajia on tuhansia ja tässä on kysymys konekaivajista, joita on muutama kymmenen, jotka ovat päätoimisia. Tietysti tämä kirpaisee heitä, toteaa puolestaan teollisuusneuvos Alpo Kuparinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Suomen kovimmat työllistämistoiveet on asetettu vuosiksi eteenpäin kaivosalan varaan. Kaivoslain eduskuntakäsittelyyn tulee kovia poliittisia paineita, kun lain uudistaminen osui yllättäen talouden kriisivaiheeseen.

- Tätähän ei tiedetty etukäteen, vasta pari kuukautta sitten alkoivat nämä talousnäkymät synkistyä ja sitä ennen elettiin buumissa, Kuparinen sanoo.

- Kaivoslaki on syytä uusia, mutta se ehdotus, joka nyt on tehty, on sellainen, että en ole kuullut yhdenkään etsintäyhtiön tai kaivosyhtiön sanovan siitä mitään myönteistä, toimitusjohtaja Kaipainen toteaa.

Jos taantuma pitkittyy, kaivoslain perinpohjainen uudistaminen voi käydä poliittisesti vaikeaksi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme