Mainos

Urakkakilpailun hävinnyt: Helsinki hyväksyy harmaan talouden

Sävyrakenteen toimitusjohtaja Timo Hellsten päivittelee Helsingin kaupungin linjaa valita maalausurakan tekijäksi polkuhintaisen tarjouksen tehnyt Hi Hoa Oy, joka on aiemmin tarjonnut siivouspalveluja.

– Hi Hoan tarjoamalla 18 000 euron hinnalla ei maksa edes maalausalan työehtosopimuksen mukaisia velvoitteita. Tarjouskilpailussa toiseksi jääneen hinta oli yli kaksinkertainen. Tarjouksen hyväksyminen osoittaa, että Helsingin kaupunki hyväksyy työehtojen polkemisen ja harmaan talouden rakennusalalla, puuskahtaa Hellsten.

Sävyrakenne teki neljän muun tarjouskilpailuun osallistuneen maalausyrittäjän tavoin Helsingille oikaisuvaatimuksen, koska tarjoushinta oli poikkeuksellisen alhainen. Kaupunki hylkäsi oikaisuvaatimuksen koskien Naulakallion hoito-ja kasvatuskotien tasoite- ja maalaustyöurakkaa, koska hankintayksiköllä ei ole velvollisuutta tutkia tarjoushinnan alhaisuutta näin pienessä urakassa.

Miksi kaupunki pyysi maalausurakkatarjouksen siivousalan yrittäjältä?

Hellsten ihmettelee kovaan ääneen sitä, miten Helsingin kaupunki kutsui pari vuotta siivousalalla toimineen Hi Hoa:n tarjouskilpailuun, koska yritys ei ole tunnettu maalausalalla. Tälläkin hetkellä Fonecta Finderin mukaan yrityksen päätoimiala on siivous. YTJ -tietopalveluuun yrityksen toimialaksi on maaliskuussa muutettu maalaus.

– Yritys on kertonut, että se ei noudata maalausalan työehtosopimusta vaan yritys aikoo maksaa alhaisempaa kiinteistöpalvelualan mukaista palkkaa. Kaiken lisäksi Hi Hoa:lle on tilaajavastuulain mukaan selvitettävissä tiedoissa puutteita ja yrityksellä ei ole vastuuvakuutusta ulkomaalaukseen, lisää Hellsten.

Tavoitimme puhelimitse toimitusjohtaja Hong Ihalaisen, joka sanoo ostaneensa siivousalanyrityksen pojaltaan. Ystävänsä Hannu Soinisen neuvosta hän kertoo ryhtyneensä maalausurakoitsijaksi ja saaneensa Naulakallion urakan Helsingiltä. Ihalaisen mukaan Soinisella on kymmenien vuosien kokemus maalausalalta.

–Tämä urakkahinta on laskettu Hannun kanssa niin, että voin maksaa itselleni 30 euroa palkkaa tunnissa ja alv:in päälle. Minulla on varaa käyttää yhtä apulaista. Tuntityöläisiä ei ole varaa pitää, kun ne tekevät niin hitaasti töitä. Hannu tekee tasoitetöitä ja minä maalaan, lisää Ihalainen.

Soininen kertoo, että velvoitteet verottajalle on hoidettu ja urakka tuli, kun Helsingin kaupungilla tunnetaan hänet.

Helsingin kaupungin hankintalakimies Tanja Dickmanin mukaan Stara on hankintayksikkönä toiminut hankintasäännösten mukaisesti hylätessään Sävyrakenne Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen. Dickmanin mukaan työn jäljessä ei ole ollut valittamista ja Hi Hoa on saanut jo lisää töitä kaupungilta Auroran sairaalan työmaalla.

– Tarkempaan syyniin joutuvat vain yli 150 000 euron urakat. Näin isoja urakoita on vain erittäin harvoin maalausalalla, toteaa Hellsten.

Rehellinen yrittäjä ei pärjää enää

– Julkisessa tarjouskilpailussa on aina joku konna mukana. Maalausalan hinnat on painettu niin, että 80% menee palkkaan, 15 % tarvikkeisiin ja 5% jää yritykselle. Kun maksaa muulla tavoin palkat, niin palkkaan menee vain 40%, tarvikkeisiin sama 15% ja yritykselle jää 45%. Tällä tavoin konna voi viedä urakat, kun pystyy tarjoamaan sen niin alhaisella hinnalla, että rehellinen yrittäjä joutuisi jo maksamaan omasta pussistaan, laskeskelee Hellsten.

Hellstenin mukaan rehellinen yrittäjä joutuu karsimaan kaikki mahdolliset toiminnot.

– Onneksi osa on valmis maksamaan laadusta ja aikataulussa pysymisessä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot