Mainos

Urheilijan polulta syntyy uusia tähtiä – lumilautailu näyttää esimerkkiä keskittämisessä

Suomalaisen urheiluvalmennuksen pullonkaula on 15-20-vuoden ikä. Silloin lajivalmennus notkahtaa ja moni olympiavoittaja menetetään. Ammattiurheilijoita yritetään tuottaa nyt moniin lajiin soveltuvalla urheilijan polku -valmennusmenetelmällä.

Urheilijan polku on toimintamalli, jossa yhdistetään tehokas päivittäisvalmennus, joustava koulunkäynti ja arjen tuki. Nuorena pois kotoa muuttaville nuorille tukipalvelut ovat usein ratkaisevan tärkeitä. Urheilijan polku mielletään kaareksi joka alkaa jostakin peruskoulun 7. luokalta noin 13 vuoden iässä ja jatkuu armeijan urheilukouluun 20-vuotiaaksi.

Arki välillä rankkaa

Sotkamon urheilulukiossa toista vuotta opiskeleva lumilautailija Emma Kanko Kirkkunummelta myöntää, että kotoa ollaan paljon poissa.

– Pisimmillään semmonen 2-3 kuukautta, että onhan siinä vähän kestämistä kun ei aina näe vanhempia ja kavereita, Emma sanoo.

– Äidin ruokaa tulee ikävä, mutta sitten kotioloja arvostaankin entistä enemmän kun pääse sinne, riihimäkeläinen abi Milla Kotkavalkama pohtii.

Maanantaina Sotkamon urheilulukioon valittiin pääsykokeissa uusia lumilautailijoita. Kuopiosta tullut 9. luokkalainen Mikko Rehnberg haki paikkaa nimenomaan päästäkseen lajin pariin.

– Mikä Sotkamossa kiinnostaa?

– Se laskeminen, täällä pääsee niin paljon enemmän laskemaan kuin muualla ja saa helposti lomaa jos on kisamatkoja tai muuta, Mikko tiesi.

Tavoitteena olympiamitali 2018

Emma Kanko tavoittelee mitalia vuoden 2018 olympialaisista Etelä-Koreasta.

– Tavoite on siellä, kyllä, mutta sen näkee sitten.

– Ensi vuoden junnujen maailmanmestaruuskisat ovat tähtäimessä, jos minut sinne huolitaan, Milla Kotkavalkama asettaa seuraavan tavoitteensa.

Tyttöjen urheilijan polku on jo hyvällä alulla ja he kehuvat lumilautailijoiden kokemuksia toiminnan keskittämisestä. Koulukin on siitä huolimatta luistanut.

– Tämä on mukavaa, mutta välillä kouluun pitää satsata enemmän. Mulla on täällä osa numeroista tippunut, mutta osa on parantunut, Milla myöntää.

Lumilautailussa opiskelu ja laji on onnistuttu yhdistämään myös ammatillisessa koulutuksessa.

– Esimerkiksi Roope Tonteri on tästä loistava esimerkki, kehuu lumilautamaajoukkueen päävalmentaja Pekka Koskela.

Suomi antaa tasoitusta

Suomessa urheiluvalmennus menettää otteensa nuoriin, kun he siirtyvät peruskoulusta opiskelemaan toiselle asteelle.

– Meillä ei tapahdu sitä oikeaa satsausta mikä pitäisi tapahtua voimakkaasti lajin suuntaan 15-20-vuotiaana. Niin tehdään niissä maissa missä menestyminen on omissa lajeissa maailman parasta, arvioi Lapin urheiluakatemian huippu-urheilukoordinaattori ja hiihdon entinen päävalmentaja Reijo Jylhä.

Lumilautailu on saanut hyviä kokemuksia valmennuksen ja koulunkäynnin keskittämisestä yhteen paikkaan. Monessa lajissa on muutosvastarintaa. Esimerkiksi maastohiihdossa keskittäminen ei ole toteutunut.

– Se on kuitenkin ollut puheena 30 vuotta. Ehkä siihen nyt olisi näyttöä nykyisillä tuloksilla, että siihen kannattaisi mennä, Jylhä muotoilee diplomaattisesti.

Armeijakin satsaa Vuokattiin

Lumilautailussa uusi toimintamalli oli helppo aloittaa puhtaalta pöydältä, kun vanhoja rasitteita ei ollut. Ei ollut esimerkiksi seurojen paineita tai mustasukkaisuutta siitä mikä paikkakunta valitaan keskukseksi.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö ei lähde ratkomaan keskittämistä, vaan päätösvalta on lajiliitoilla, sanoo akatemiajohtaja Markus Kalmari.

– Semmonen henkisen kotipesän siirtyminen pikku hiljaa niihin olosuhteisiin ja niihin paikkoihin joissa sitä parasta osaamista on riittävästi ja uskottavalla tavalla, että se huippu-urheilijan polku voi edetä, Kalmari muotoilee keskittämisen tavoitteet.

Vuokatti on vahvoilla lumilajien nykyistä laajemmaksi keskukseksi, joka vastaisi tulevien ammattiurheilijoiden valmentamisesta ja kouluttamisesta. Toki Suomessa on muitakin vahvoja keskuksia kuten Rovaniemi.

Vuokatin tilannetta parantaa osaltaan myös puolustusvoimien rakenneuudistus. Urheilukoulu lakkaa nykymuodossaan Lahden Hennalassa ja talvilajit siirtyvät Kainuun Prikaatiin Kajaaniin vuoden 2014 aikana.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot