Mainos
Mainos

Urpilainen hallitusneuvotteluista: Sulhanen vaihtui matkalla alttarille

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen toivoo, että Suomeen saataisiin muodostettua mahdollisimman pian laaja, vahva ja toimintakykyinen hallitus. Hallitusneuvotteluista on kuitenkin ennakoitu vaikeita.

Sdp:n kansanedustaja Erkki Tuomioja totesi viime viikolla, ettei muista neuvottelutilanteen olleen koskaan yhtä vaikea kuin nyt. Myös Urpilainen myöntää tilanteen olevan haastava.

– Tilannetta ei helpottanut se, että keskusta ja nyt viime viikolla myös perussuomalaiset vapaasta tahdosta oma-aloitteisesti halusivat jäädä hallitustyöskentelyn ulkopuolelle, Urpilainen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Urpilainen pitää kuitenkin tärkeänä, että uusi hallitus saataisiin muodostettua mahdollisimman nopeasti.

– Maahan tarvitaan laaja, vahva, toimintakykyinen hallitus, koska tässä edetään nyt hyvin haastavien aikojen edessä. Työttömyys kasvaa, valtio velkaantuu ja sosiaalinen eriarvoisuus on lisääntynyt, Urpilainen luettelee.

– Se näkyy leipäjonoina, palveluiden heikkenemisenä, monena huonona ja ikävänä asiana suomalaisessa yhteiskunnassa. Sen takia tarvitaan hallitus, joka kykenee tekemään näitä päätöksiä.

"Ei poliittista peliä"

Hallitusneuvotteluihin mukaan sdp haluaa myös vasemmistoliiton. Urpilainen ei kuitenkaan suoraan sanonut, onko vasemmistoliiton mukaan ottaminen puolueelle kynnyskysymys.

Mikäli ehdotus menee läpi, on hallitusneuvotteluissa sovitettava yhteen jopa kuuden puolueen varsin erilaisetkin linjat.

Urpilainen myöntää, että kaikille puolueille kelpaavan hallitusohjelman löytäminen voi olla haastavaa. Hän ei pidä sitä kuitenkaan mahdottomana.

– Tarvitsemme sellaiseen hallituksen, joka ohjelmassaan sitoutuu kokoamaan kansakuntaa. Uskon siihen, että jos on olemassa tahto, niin löytyy myös tie.

Urpilaisen mukaan Vasemmistoliiton mukaan pyytämisessä ei ole kyse poliittisesta pelistä. Hän ei myöskään myönnä, että hallitusta väännettäisiin nyt kasaan väkisin perussuomalaisten jättäydyttyä pois.

– Olimme viime viikkoon asti rakentamassa kolmen suurimman puolueen hallitusta. perussuomalaiset aika yllättäenkin vetäytyivät hallituksen ulkopuolelle ja se oli valitettavaa.

Urpilaisen mukaan onkin aivan normaalia, että perussuomalaisten yllättävän päätöksen jälkeen hallitusneuvottelut vaativat enemmän keskustelua.

– Käyttäisin tässä sellaista vertauskuvaa, että jos ollaan matkalla alttarille ja sulhanen vaihtuu, niin on se perusteltua, että tutustutaan myös uuden sulhasen ajatuksiin ja näkemyksiin.

Katso SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen haastattelu: (Huomenta Suomi 17.5.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme