Mainos
Mainos

Urpilainen liian kova - Kiviniemellä vaara jäädä seinäruusuksi

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) on useaan otteeseen painottanut tulevien vaalien olevan pääministerivaalit.

Politiikan tutkija Erkki Karvosen mukaan aikaisemmin vaaleista on muodostunut hallituspuolueiden johtajan ja opposition johtajan välinen kamppailu pääministerin postista. Nyt niin ei kuitenkaan ole.

— Tällä kertaa tilanne on erilainen. Vastakkain on perussuomalaisten kansalliskonservatiivinen liike ja vanhempien puolueiden ajama euroliberaali ajattelu, Karvonen sanoo.

Vaalitenteissä ja keskusteluissa puolueiden puheenjohtajat edustavat koko puoluetta, koska he ovat valikoituneet kykyjensä puolesta parhaiksi edustajiksi. Karvonen ei usko, että tentit vaikuttavat suuresti äänestäjien valintoihin.

— Media usein ajattelee, että väittelyt vaikuttavat paljon. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole; valinnat on jo tehty. Liikkuviin äänestäjiin, jotka miettivät valintaansa loppuun saakka, vaikutusta voi ollakin, Karvonen sanoo.

Näin Erkki Karvonen arvioi suurimpien puolueiden puheenjohtajien persoonia:

Mari Kiviniemi, Keskusta:

— Pääministeri Kiviniemen tenttiesiintymisessä on ollut hieman ulkoaopetellun makua. Esiintyminen ei ole ollut terhakkaa, Karvonen sanoo.

Kysyttäessä onko Kiviniemellä vaaraa jäädä seinäruusun asemaan, Karvonen myöntää sen mahdolliseksi.

— Kyllä se vaara on, jos muut tuovat itseään paremmin esiin. Vaikutelma jää helposti vaisuksi, Karvonen sanoo.

Jyrki Katainen, Kokoomus:

— Yleisesti Jyrki Katainen esiintyy ystävällisenä ja keskustelevana. Katainen on lupsakka henkilö, Karvonen sanoo.

Katainen on näyttänyt julkisuudessa useasti tunteitaan. Imagon kannalta tunteiden näyttäminen voi olla hyödyksi, mutta siinä muhii valtava miina.

— Se ratkaisee, miten ihmiset tulkitsevat tunteiden näyttämisen. Jos se näyttää falskilta, yleisö reagoi rajusti. Jos liikutus näyttää aidolta, se on imagon kannalta myönteistä, Karvonen sanoo.

Karvonen ei usko, että Katainen olisi laskelmoinut tunteilullaan. Erityisesti perheestä puhuttaessa liikuttuminen on erittäin sallittavaa.

— Sehän vain kertoo että mies välittää perheestään, mikä on hyvä, Karvonen sanoo.

Jutta Urpilainen, SDP:

Jutta Urpilaisen esiintymisessä on Karvosen mielestä ajoittain liiankin teräksinen särmä. Hänellä on myös kova äänensävy, joka saattaa herättää kuulijassa kielteisen tunteen.

— Urpilainen on pehmentänyt liiallista terävyyttään. Poliittisia vastustajia vastaan tai juhlatilanteissa hänen esiintymisensä on silti hiukkasen liian kova, Karvonen sanoo.

Karvosen mukaan se kertoo, että Urpilaisessa on särmää ja lujuutta, eikä hänen yli kävellä helposti. Televisiossa se saattaa kuitenkin tuntua kovalta katselijan korvaan. Noin kova ase soveltuu paremmin kahden henkilön väliseen keskusteluun.

— Puheiden mukaan hän on tavanomaisissa yhteyksissä mukava persoona, Karvonen sanoo.

Timo Soini, Perussuomalaiset:

Joidenkin vaalitenttien jälkeen lehdissä kirjoitettiin, että Timo Soini olisi suuttunut tai ärtynyt liikaa esimerkiksi abortti-kysymyksistä. Karvosen mukaan tämä ei ole normaalia Soinia.

— Vaikka hän on kriittinen, hän esiintyy hyväntahtoisesti. Normaalisti hänestä ei saa aggressiivista käsitystä, Karvonen sanoo.

Televisiopolitiikassa on vahvuus, jos pystyy ystävällisesti ilmaisemaan asiansa.

— Vitsiäkin pitää osata heittää, kuitenkin niin että asia puree, Karvonen sanoo.

Kaikki ovat pärjänneet hyvin

Yleisesti Karvonen on sitä mieltä, että väittelyissä esiintyneet ehdokkaat ovat esiintyneet mediassa hyvin.

— Tentissä osallistujia prepataan viimeisen päälle; pohditaan millä tavoin tulee esiintyä, Karvonen sanoo.

Hänen mukaansa Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki on ollut joidenkin paneelien mukaan erittäin hyvä väittelyissä. Karvosen mielestä myös Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on noussut porukasta kirkkaasti esiin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme