Mainos
Mainos

Urpilainen pyrkii SDP:n varapuheenjohtajaksi

Kansanedustaja Jutta Urpilainen tähtää puheenjohtajuuden sijaan SDP:n varapuheenjohtajaksi.

Kansanedustaja Jutta Urpilainen ei pyri SDP:n puheenjohtajaksi, mutta tavoittelee varapuheenjohtajan paikkaa. Urpilainen ilmoitti päätöksestään tänään Vaasassa.

Hän myönsi puheenjohtajuuden kiinnostavan, mutta katsoi, ettei aika ollut vielä kypsä puheenjohtajan paikan tavoitteluun. Se kamppailu käydään Eero Heinäluoman ja Erkki Tuomiojan välillä, Urpilainen ennakoi.

- Pääjännite on syntynyt istuvan puheenjohtajan ja päähaastajan välille. Tällaisessa tilanteessa vaali on väistämättä kahden kauppa. Ihmiset haluavat olla ratkaisemassa voittajaa, Urpilainen sanoi.

- Jos etupenkki on jo varattu, niin takapenkille en halunnut tässä tilanteessa lähteä. Omat mahdollisuudet olisivat olleet niin heikot.

Urpilainen ei asettunut tukemaan sen paremmin Heinäluomaa kuin Tuomiojaa.

- En ota kantaa. Tärkeää on, että nyt päästään puhumaan asioista ja sisällöstä.

Hän sanoi, ettei näe varapuheenjohtajuutta minään vaihtopenkkipaikkana.

Urpilainen on kannattanut jäsenäänestyksen järjestämistä ja toivoo, että asia pysyy esillä, vaikka puoluehallitus päätti torjua sen.

- Yksi SDP:n uudistamisen kulmakivi on se, että miten me pystytään kasvattamaan yksittäisen jäsenten vaikutusmahdollisuuksia. Siihen jäsenäänestys on yksi hyvä keino.

Hän arvioi, että kysymys voi vielä nousta esille puoluevaltuustossa maaliskuussa, nimenkeräyskampanjan innoittamana.

Urpilaisen ehdokkuutta ovat kannattaneet hänen oma Pohjanmaan piirinsä sekä Demarinuoret. 32-vuotias Urpilainen on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja syntyään Lapualta. Hänet valittiin eduskuntaan ensimmäistä kertaa vuonna 2003.

Puoluesihteeri vaihtuu

SDP:n tuleviin johtokuvioihin tuli toinenkin uusi piirre, kun puoluesihteeri Maarit Feldt-Ranta kertoi Helsingin Sanomille, että hän ei tavoittele jatkoa.

Feldt-Ranta perusteli ratkaisuaan henkilökohtaisilla syillä. Hän kärsii migreenistä, joka vaikeuttaa tehtävän hoitoa.

Feldt-Rannan mukaan kyseessä ei ole vaalitappion seurauksena usein nähtävä puoluesihteerin uhraaminen. Puheenjohtaja Eero Heinäluoma on Feldt-Rannan mukaan pyytänyt häntä jatkamaan.

Seuraajaehdokkaista ei ollut vielä lauantaina tietoa.

- Tähän tarvitaan mahdollisimman laaja-alainen ihminen, jolla on paineensietokykyä, kielitaitoa ja joka aidosti rakastaa kentän kiertämistä, Feldt-Ranta määritteli vaatimukset seuraajalleen.

Feldt-Ranta jatkaa kesäkuun puoluekokoukseen asti puoluetoimistossa ja kuntavaalien suunnittelutyössä.

Heinäluomaa odotellaan

Istuva varapuheenjohtaja ja ryhmänjohtaja Tarja Filatov on ilmoittanut luopuvansa varapuheenjohtajuudesta. Hän ei ole vielä ilmoittanut, pyrkiikö hän mahdollisesti puheenjohtajaksi.

Myös istuvan puheenjohtaja Eero Heinäluoman ilmoitusta odotellaan edelleen. Puheenjohtajan paikkaa tavoittelemaan on tähän asti ilmoittautunut vain Erkki Tuomioja.

Varapuheenjohtajaehdokkaaksi on ilmoittautunut kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson.Kimmo Kiljunen on ilmoittanut tavoittelevansa paikkaa SDP:n johdossa, tosin puheenjohtajatehtävää vain, jos Heinäluoma ei ole ehdolla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme