Mainos
Mainos

Urpilainen: SDP:tä mollataan kuin Nokian kännykkää

SDP hioo verotuksesta terävintä asettaan kevään eduskuntavaalikamppailuun. Sosiaalidemokraatit härnäävät hallitusta julistamalla keskustan ja kokoomuksen ajavan tasaverolinjaa, jonka vastapainoksi SDP lupaa asettaa verot maksukyvyn mukaan ja tuoda progression myös muun muassa pääomaverotukseen.

- Koko ajan on liu'uttu pois siitä, että verotus pohjautuu veronmaksukykyyn. Ansiotulon verotusta on kevennetty ja samaan aikaan esimerkiksi energiaverotus on konkreettinen esimerkki siitä, että nostetaan tasaveroja, sanoi SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sosiaalidemokraattien puoluehallituksen kokouksen tiedotustilaisuudessa.

Julkisuuden paineista vuodenvaihteen lomaillut Urpilainen innosti puoluehallitusta vaalikentille vertaamalla puolueensa tilaa Nokian kännyköihin.

- Mollataan, väheksytään ja samalla kopioidaan. Tämä herättää vahvasti kyllä myös taistelemaan. Nyt tarvitaankin sisua ja sydäntä, Urpilainen hersytteli kirkkoveneen muotoisen pöydän ympärille SDP:n puoluetalon kellariin kokoontuneille demaripäättäjille.

"Perussuomalaiset mausteet"

Urpilaisen mielestä eduskuntavaalien vaihtoehdot ovat "oikeistohallituksen jatko perussuomalaisin maustein" tai SDP:n johtama hallitus. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, minkä puolueiden kanssa SDP hallitukseen haluaisi.

Hänen mukaansa lopulta hallitusneuvotteluissa selviää, mitkä puolueet pystyvät sopimaan yhteisestä ohjelmasta.

- Perussuomalaisten osalta vaihtoehto on jäänyt hyvin epäselväksi. Kun vaalit lähestyvät, kansa vaatii vaihtoehtojen esittämistä, sillä ei voida ostaa sikaa säkissä, Urpilainen sanoi.

Puoluesihteeri Mikael Jungnerin mukaan hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa sulkee pois se, jos Timo Soinin puolue vaatii, ettei yli 60-vuotiaisiin pitäisi soveltaa enää työehtosopimuksia. Perussuomalaisten sisällä toimiva Täysmuutos-ryhmä esitti ajatuksen viime syksynä.

Kuntiin tarvitaan muutosta

SDP esittää täsmälliset vero- ja muut talouslinjansa todennäköisesti ensi kuun alkupuolella. Urpilaisen mukaan ansiotulojen verotusta ei ole järkevää lähteä kiristämään, mutta listalla voi olla progression ulottaminen muuallekin kuin pääomaverotukseen.

Valtiontalouden tasapainottamiseksi SDP on valmis myös säästöihin ja rakenteellisiin uudistuksiin. Säästöjen suuruuteen tai kohteisiin Urpilainen ei ottanut kantaa, mutta rakenteelliset uudistukset hän kohdistaisi kuntiin.

Toinen rakenteellinen uudistus koskee työurien pidentämistä, jossa SDP painottaa opiskeluaikojen lyhentämistä, työttömyyden vähentämistä ja työssä jaksamista.

(MTV3 - STT)

Katso Vesa Kallionpään juttu (Seitsemän uutiset 13.1.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme