Mainos

Urpilainen: Terveyskeskusten laatu pysyy huonona

Jutta Urpilainen (Kuva: MTV Oy)

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen toteaa, että hallituksen vastuulle kuuluu osoittaa kunnille riittävät resurssit, jotta kunnat voivat järjestää kaikki perustervydenhuollon palvelut. Huomenta Suomessa vierailleen Urpilaisen mielestä määrärahat jäävät ensi vuoden talousarvioesityksessä riittämättömiksi.

- Kun ottaa huomioon, että valtionvarainministeriö virkamiehen mukaan ne jopa laskevat todellisuudessa ensi vuonna, voi todeta, että terveyskeskusten laatu ei parane Suomessa tulevaisuudessakaan.

On totta, että tänä vuonna kunnat saavat valtionosuuksia, mutta ne ovat osittain verokompensaatiota tai kustannusten noususta johtuvaa kompensaatiota, sanoo Urpilainen. Eli jos katsotaan sitä todellista netto-osuutta, niin se jää valitettavan pieneksi.

- Hallitus on antamassa riittämättömät resurssit kuntien perusterveydenhuoltoon myös ensi vuonna.

Kyse on arvovalinnoista, muistattaa Urpilainen. SDP:n mielestä veronkevennykset pitäisikin jättää pienemmiksi ja käyttää rahaa mieluummin kuntapalvelujen parantamiseen.

- Palvelut kuitenkin ovat niitä, jotaka tekevät ihmisten arjesta toimivan. Nyt on siis tehtävä toisentyyppisiä arvovalintoja, kuin mitä porvarihallitus on tällä hetkellä tekemässä.

Urpilaisen mielestä on hyvä, että hallitus, pääministeri ja valtionvarainministeri ovat myöntäneet sen, että tällä finanssikriisillä on vaikutuksia myös Suomeen. Kun katsoo heidän kesäisiä lausuntojaan, niin he olivat hyvin ylioptimistisia ja ajattelivat, että tämä kriisi ei vaikuta meihin.

- Nyt on tärkeää varautua tulevaan ja miettiä sitä, että miten tästä mahdollisesti hyvin vaikeastakin taloustilanteesta selvitään.

Nyt pitäisi elvyttää julkisilla investoinneilla

SDP:n mielestä nyt on aika tehdä vahvempia julkisia investointeja. Esimerkiksi rakennusteollisuus on heidän edustajiensa mukaan vapaassa pudotuksessa, muistuttaa Urpilainen. Ennusteiden mukaan ensi talvena jopa joka neljäs rakennusmies on vailla työtä. Tässä tilanteessa olisi viisasta, että valtio omalta osaltaan vauhdittaisi niin asuntorakentamista kuin korjausrakentamistakin. Sitä kautta voisimme huolehtia talouskasvusta ja työllisyyskehityksestä.

SDP on esittänyt lisämenoja nimenomaan tulevaisuusinvestointeihin eli osaamiseen, kuntien peruspalveluihin, kuten terveydenhuoltoon, vanhustenhuoltoon, päivähoitoon ja koulutukseen, sanoo Urpilainen.

Investoinnit rahoitetaan pienemmillä veronkevennyksillä sekä nostamalla esimerkiksi alkoholiveroa.

Kuntien täytyy kyetä huolehtimaan peruspalveluista itse. Yksityisissä terveyspalvelujen tuottajissa on aina oma riskinsä, erityisesti jos yrityksen takana on kasainvälisiä pääomasijoittajia, muistuttaa Urpilainen.

- Jos käykin niin, että pääomasijoittaja vetää pääomansa pois terveysalan yrityksestä, niin kunnan terveydenhuolto on yhtäkkiä hyvin hataralla pohjalla.

Kotimaista kulutusta täytyy vauhdittaa

SDP haluaa kohdentaa tuloveron kevennykset pieni- ja keskituloisille. Pienituloisilla eläkeläisillä ja keskituloisilla lapsiperheillä jokainen lisäeuro menee varmasti kulutukseen, koska heillä on arjessa kaikkein tiukinta, sanoo Urpilainen. Mutta ei ole viisasta laittaa kaikkia munia yhteen koriin, kuten hallitus on nyt tekemässä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot