Mainos
Mainos

Urpilainen torjui tasaverosyytöksiä tuorein laskelmin

Hallitusrintama ja oppositio ovat ottaneet eduskunnassa yhteen ensi vuoden budjetin verolinjasta.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) torjui budjetin lähetekeskustelussa syytökset tasaverokehityksen edistämisestä. Hän vetosi Valtion taloudellisella tutkimuskeskuksella teettämiinsä tuoreisiin laskelmiin budjetin tulonjakovaikutuksista.

Urpilaisen mukaan perusturvan tasokorotus ja muun muassa pääomaveron kiristykset supistavat tuloeroja niin sanotulla Gini-kertoimella mitattuna 0,4 prosenttiyksikköä ja pienentävät suhteellista köyhyysastetta saman verran.

Urpilaisen mukaan selvitys kertoo nyt kaikille epäileville tuomaille ja vastarannankiiskille, että hallituksen esitysten vaikutukset ovat selvästi tuloeroja vähentäviä.

Haitta- ja ympäristöverojen kiristämistä ministeri puolusti sillä, että näiden verojen määrään voi jokainen vaikuttaa myös itse.

– Hallitusohjelma ei siis perustu tasaveroihin. Tasaveroa kansalainen ei voi omilla toimillaan kiertää.

"Kaksinaamaista toimintaa"

Oppositio ei ryhmäpuheenvuoroissaan perääntynyt. Perussuomalaisten Pirkko Ruohonen-Lerner katsoi, että polttoaineverotuksen nostaminen vahingoittaa kuljetusalaa ja laajaa joukkoa erityisesti reuna-alueilla asuvia kansalaisia.

Keskustan Kimmo Tiilikaisen mielestä vasemmisto on toiminut kaksinaamaisesti vastustamalla yleisen arvonlisäveron nostoa. Nyt muihin tasaveroihin tehtävät korotukset kohtelevat kansalaisia eriarvoisemmin. Tiilikainen piti myös palkkaverotukseen velkarahalla tehtävää kevennystä perusteettomana.

– Velka on siirretty veronkorotus, hän opasti.

Katso Jussi Kärjen juttu (Kymmenen uutiset 10.10.2011)

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme