Mainos
Mainos

Urpilainen: Uusi SDP on syntynyt

Tuore SDP-veturi Jutta Urpilainen hehkutti mahtipontisesti ensimmäisessä linjapuheessaan uuden ajan alkamista puolueessa.

-Tämä kokous on merkittävä virstanpylväs.Uusi SDP on syntynyt, Urpilainen julisti puoluekokouksen päätteeksi Hämeenlinnassa.

Uuden puheenjohtajan puhe ei sisältänyt yllätyksiä eikä merkittäviä uusia avauksia. Hän sanoi, että puoluekokouksen pääviesti on lapsiperheiden aseman parantaminen, ja sai kuulijoiltaan runsaat taputukset.

Hetkeä aikaisemmin puoluekokous oli ottanut - vastoin edellisen puoluejohdon tahtoa - SDP:n tavoitteeksi maksuttoman päivähoidon. Urpilainen määritteli asian omassa puheessaan niin, että se on pitkän aikavälin tavoite. Hän myös lisäsi, että työ on kuitenkin aloitettava lapsilisän parantamisesta.

Asunnottomuuden Urpilainen leimasi yhteiskunnan häpeäpilkuksi. Hän ehdotti, että jokaiselle kansalaiselle säädettäisiin oikeus asuntoon.

Häpeäpilkku sama asia oli myös ex-kansanedustaja Ilkka Taipaleen mielestä. Tämä moitti aiemmin keskustelussa, että SDP on ollut saamaton asian korjaamiseksi. Hän jatkoi huomauttamalla, miten kokoomuslainen asuntoministeri on nyt ryhtynyt korjaamaan tilannetta.

Urpilainen määritteli SDP:n paikan poliittiseen keskustaan. Sinne se on hänen mielestään jäänyt yksin, kun suuret porvaripuolueet ovat lähentyneet ja oikeistolaistuneet.

Hallitusta Urpilainen syytti tulopolitiikan hukkaamisesta, yliopistojen heikentämisestä ja veropolitiikasta, joka "on valjastettu palvelemaan pienen liikemiesjoukon etuja".

Urpilaisen tavoitteena voitto kunnallisvaaleissa

Omalle puolueelleen Urpilainen lupasi lisää avoimuutta ja jäsenille enemmän vaikuttamisen mahdollisuuksia. Tällä tiellä SDP on Urpilaisen mielestä astunut laajemminkin politiikan muutoksen eturintamaan.

Uusi puheenjohtaja otti tavoitteeksi SDP:n nostamisen suurimmaksi puolueeksi ensi syksyn kunnallisvaaleissa.

Puoluekokous linjasi päätöspäivänään SDP:n tavoitteet suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseksi. Uuteen ohjelmapaperiin sisältyy jo aiemmin huomiota herättänyt kannanotto sen puolesta, että sosiaaliturvan vastikkeellisuutta lisätään.

Urpilaiselle helteinen vastaanotto

Urpilainen sai parhaan mahdollisen alun julkisissa esiintymisissä SDP:n puheenjohtajana. Helteinen Hämeenlinnan tori oli kukkurallaan väkeä, ja uuden puheenjohtajan vastaanotto oli yhtä lämmin kuin sääkin.

Urpilainen itsekin oli puheenjohtajakilvan jälkeen selvästi rentoutunut. Liekö rentoutumisessa auttanut se, että yöllä hän oli käynyt karaoke-kilpailua puoluevaltuuston uuden puheenjohtajan Jouni Backmanin kanssa.

Urpilainen osoitti myös osaavansa nokkeluuden taitoa. Hän sai kuin vahingossa puhutuksi tilaisuuden juontajan näyttelijä Eppu Salmisen miltei SDP:n jäseneksi.

Erityisen jämäkkänä Urpilainen oli kahdessa asiassa: Yhdysvaltojen presidentinvaalit voittaa Barack Obama, ja futiksen EM-kullan vie Ranska.

Urpilainen selvästi varoi sanomasta "minä". Sen sijaan hän puhui "meistä", mikä tarkoittaa tietysti yhteistyötä.

Lue myös:

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme