Mainos
Mainos

Urpilaisen EVM-sopu kelpasi perustuslakivaliokunnalle

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei pidä Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) päätöksenteosta neuvoteltua ratkaisua enää ongelmallisena Suomen täysivaltaisuuden ja eduskunnan budjettivallan kannalta.

Valiokunta otti kantaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) neuvottelemaan malliin tänään. Sopimuksessa rajattiin määräenemmistöpäätösten käyttö niin sanotussa hätätilamenettelyssä vain rahoitustuen myöntämistä koskeviin päätöksiin.

EVM-rahoituspäätösten määräenemmistöistä syntyi Suomelle ennen joulua perustuslaillinen ongelma. Perustuslakivaliokunta katsoi tuolloin, että sopimukseen sisältynyt määräenemmistöpäätöksenteko loukkaisi kansallista suvereniteettia ja eduskunnan budjettivaltaa siinä määrin, että se olisi pitänyt käsitellä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Sopimus muokattiin Suomen vaatimusten mukaiseksi tällä viikolla EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa. Perussuomalaiset jättivät perustuslakivaliokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen, jossa vaadittiin varauman jättämistä myöhempää talousunionisopimuksen käsittelyä varten.

Eduskunnan kannan EVM-sopimukseen muotoilee myöhemmin suuri valiokunta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot