Mainos
Mainos

USA kuvaa ja tarkkailee myös Helsingin kaduilla

STT:n tietojen mukaan Yhdysvallat kuvaa ja tarkkailee ihmisiä myös lähetystönsä lähikaduilla ja esimerkiksi Helsingin Kaivopuistossa. Tehtävää hoitaa Yhdysvaltojen lukuun suomalainen vartiointi- ja turvallisuusalan yritys G4S.

Tarkkailu on ollut suomalaisten hoidossa 2000-luvun alusta asti. Sitä ennen toiminnasta vastasi yhdysvaltalainen turvallisuusalan yritys.

- Turvallisuusalalla on odoteltu, milloin asia tulee Suomessa julki, sanoi eräs lähde STT:lle.

Salassapysymistä ovat edesauttaneet tiukat, jopa elinikäiset vaitiolosopimukset, joita lähetystön piikkiin tarkkailevat suomalaiset ovat solmineet Yhdysvaltojen kanssa.

G4S ei vahvista yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. Myöskään Yhdysvaltojen lähetystöstä yhteistyötä ei vahvisteta.

Lähetystön edustaja David McGuire tähdentää, että valvonnan tarkoituksena on havaita epäilyttävä toiminta lähetystön ympärillä. Lähetystön mukaan valvontayksikkö, Surveillance Detection Unit, toimii Suomen lakien mukaan.

McGuire ei lähde tarkemmin ruotimaan yksikön toimintatapoja. Eräs STT:n lähteistä luonnehtii toimintaa melko tavanomaiseksi vartijan työksi: vartioitavan kohteen lähistöllä liikutaan jalan sekä autolla, kuvataan ja tarkkaillaan kulkijoita sekä kaikkea epäilyttävää toimintaa.

Yhdysvaltojen tarkkailuohjelmista on kohuttu Pohjoismaissa viime viikkoina. Esimerkiksi Ruotsissa on aloitettu esitutkinta Tukholman-suurlähetystön harjoittamasta valvonnasta. Supo kertoi jo eilisiltana, ettei se ole havainnut Yhdysvaltojen toiminnassa laittomuuksia.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme