Mainos
Mainos

USA:n kone loukkasi Suomen ilmatilaa

Yhdysvaltalaiskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa. Yhdysvaltalainen ilma-alus lensi eilen illalla hetken aikaa Suomen ilmatilassa Ahvenanmaan eteläpuolella. Toissapäivänä ruotsalaisalus puolestaan loukkasi ilmatilaa Pohjois-Suomessa.

— Melkoinen yhteensattuma, että näitä on nyt ollut kaksi peräkkäin. Yleensä näitä tapahtuu noin kerran vuodessa, kertoo puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen.

Iivosen mukaan ilmatilaa loukannut alus oli yhdysvaltalainen sotilaskone. Kone oli Suomen ilmatilassa muutaman minuutin ajan. Kone oli matkalla Tukholmasta Tallinnaan.

"Kuulostaa dramaattisemmalta kuin on"

Ilmatilan loukkaukset tutkitaan aina. Taustalla ovat viime vuosikymmenellä Suomenlahdella tapahtuneet monet ilmatilanloukkaukset, joiden takia linjattiin, että jatkossa kaikki loukkaukset julkistetaan.

— Ilmatilan loukkaus kuulostaa dramaattisemmalta kuin on. Usein loukkauksen taustalla on inhimillinen syy, esimerkiksi navigointivirhe, sääolosuhteet tai väärät ohjeet.

— Pahimmillaan loukkauksissa voi kuitenkin olla kyse siitä, että testataan ilmavalvontajärjestelmän toimivuutta.

Viestintäjohtaja Iivosen mukaan viranomaiset sekä Ruotsissa, Suomessa että Yhdysvalloissa tutkivat tapausta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme