Mainos
Mainos

Useat suomalaiset tarvitsevat EU-tukiruokaa

Tuhannet suomalaiset ovat edelleen riippuvaisia ruoka-avusta.

Suomi jakaa tänäkin vuonna osapuilleen kaksi miljoonaa kiloa EU-ravintoa hädässä oleville. Suomen siivu elintarvikehuollosta on tänä vuonna 3,6 miljoona euroa. Viime vuonna vastaava summa oli hitusen pienempi, noin 2,9 miljoonaa.

EU on varannut tänä vuonna ruoka-apuun kaikkiaan 196 miljoonaa euroa. Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Merja Laitisen mukaan kokonaispotti oli suunnilleen sama viime vuonnakin.

Toimintaa ohjailee ministeriö, mutta käytännössä ruoan jakelusta vastaa parisenkymmentä eri organisaatiota. Apua antavat muun muassa kirkko, pelastusarmeija sekä työttömien yhdistykset.

Pitkäaikaistyöttömyys ja syrjäytyminen ovat edelleen melkoinen ongelma yhteiskunnassa. Ruoka-avun vastaanottajien määrä on pysynyt ennallaan. Seurakunnilta ruokaa haki viime vuonna noin 95000 ihmistä.
Seurakunnissa EU-ruokapaketteja saatetaan höystää myös kahvi- tai sokeripaketilla.

Tänä vuonna ruokakassi saattaa olla satunnaisesti tuhdimpikin. Ryynien ja jauhojen lisäksi valmiista paketista voi löytyä jopa lihatuotteita ja maitopulveria.

Nuoret lisääntyneet leipäjonoissa

Porin seudun työttömät ovat jakaneet EU-ruokaa jo useampana vuotena. Toiminnan moottori Arto Träskelin huomauttaa, että työttömien avuntarve on viime aikoina pikemminkin kasvanut kuin laskenut. Ruokajonossa seisoo joka viikko reippaat sata nälkäistä.

Träskelinin mukaan yhä useamman nuoren liittyminen leipäjonon jatkoksi on huolestuttava piirre. Se on selvä oire yhteiskunnassa viime vuosina tapahtuneista muutoksista, jotka ovat kouraisseet varsinkin huono-osaisia ja lapsiperheitä.

Kymmenen maata autettavien listalla

EU:n elintarvikeohjelma aloitettiin 1987. Suomi oli viime vuonna yksi kymmenen avitettavan maan joukossa. Pohjoismaista mukana oli myös Tanska. Ruotsi sen sijaan ei ole ainakaan toistaiseksi kaivannut mahdollista tukea.

Italia, Espanja ja Ranska lohkaisevat ruoka-avusta leijonanosan, jopa 80 prosenttia. Myös ensi vuonna apua saavan Suomen osuus on vain täpärät puolitoista prosenttia.

EU:n ruokakassiin kuului viime vuonna 2 kiloa vehnäjauhoja, makaroneja, kilo mannaryynejä, näkkileipää, 2 kiloa sämpyläjauhoja sekä 4-viljan hiutaleita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme