Mainos

Useat Suomen muslimiäidit yksinhuoltajia – peitelläänkö moniavioisuutta?

Tilastojen mukaan musliminaiset ovat yliedustettuina yksinhuoltajaäitien ryhmässä. Esimerkiksi Suomessa asuvien Somaliassa syntyneiden naisten perheistä 44 prosenttia oli ilman miestä tai isää vuonna 2011.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma pohti, onko ilmiön taustalla mahdollisesti moniavioisuutta.

Yhden virallisen vaimon lisäksi on aivan laillista solmia uskonnollinen liitto moskeijassa toisen kanssa. Molemmat ovat muslimeille yhtä päteviä.

Moniavioisuutta ei ole Suomessa tutkittu ja tutkiminen on hankalaa, koska silloin liikutaan ihmisten yksityiselämän alueella. Mutta sekä islamin tutkija että islamilaisen neuvoston puheenjohtaja toteavat, että moniavioisuutta esiintyy jonkin verran.

Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Annas Hajjar sanoo, että muslimien keskuudessa päälähtökohta on yksiavioisuus. Koraani rajaa vaimojen määrän neljään.

– Jos ei kykene huolehtimaan useista vaimoista, silloin saa avioitua vain yhden kanssa. Ehtona on, että on oltava oikeudenmukainen heidän kohtelussaan. Mutta koska todennäköistä on, että ette olisi oikeudenmukainen, tyytykää yhteen, Hajjar selittää.

Monta liittoa sosiaali- tai taloussyistä

Syyt useampien vaimojen ottamiseen voivat olla sosiaalisia tai taloudellisia.

– Sosiaalinen syy voi olla, että nainen sairastuu, eikä kykene saamaan lapsia. Sosiaalinen syy voi olla myös se, että yhteiskunnassa on enemmän naisia kuin miehiä. Monissa tilanteissa voi olla, että nainen on eronnut aikaisemmin. Tämä on hänelle mahdollisuus vielä jatkaa avioliittoelämässä, Hajjar luettelee.

Ehtona on kuitenkin aina, että mies huolehtii ja kohtelee molempia tasapuolisesti.

– Ja siinä on se vaikeus miesten kohdalla. Siksi erittäin pieni prosentti menee naimisiin useamman kuin yhden naisen kanssa. Pikemminkin on vaikeata pitää yksi vaimo tyytyväisenä ja kasvattaa yhtä perhettä hyvin, Hajjar toteaa.

Suomessa syytä olla yksiavioinen

Annas Hajjar suosittelee Suomessa asuville muslimeille yksiavioisuutta. Suomen laissa ei ole pykäliä, jotka turvaavat vaimon oikeuksia esimerkiksi erotilanteessa uskonnollisesta liitosta, jota ei ole vahvistettu.

– Kyse on oikeuksista, jotka tällaisessakin liitossa tulee taata, hän sanoo.

Erotilanteen mahdollisesti synnyttämistä ongelmista huomauttaa myös Helsingin yliopiston islamin tutkimuksen lehtori Sylvia Akar.

– Esimerkiksi siinä tapauksessa, että tällainen moniavioisessa liitossa oleva vaimo haluaa eron, niin siinähän tulee ongelmia, jos mies ei halua eroa antaa. Silloin vaimon on hyvin vaikea myöskin eroa saada, Akar sanoo.

Tilastojen mukaan Suomessa tai muualla Somalian ulkopuolella syntyneiden äitien tai vaimojen perheistä vain hieman yli 10 prosenttia on miehettömiä. Taustalla saattaa olla uusien sukupolvien parempi koulutus.

– On selvää, että kenenkään musliminaisenkaan ensimmäinen vaihtoehto tai toive ei ole päätyä kenenkään toiseksi vaimoksi, vaan kyllä hekin kaikki haluavat olla avioliiton ainoa vaimo, Akar huomauttaa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot