Mainos
Mainos

Uskomaton elämäntarina linnakundista kirurgiksi

Arno Kotro ja Christer Lybäck: Veitsen terällä

Arvio: Pertti Nyberg

(Otava 2012)

Tässäpä vauhdikas tarina helsinkiläismiehestä, joka koluaa nuoruutensa vankiloissa, juopottelee vuosikausia ja päättää sitten muuttaa suuntaa. Mies ryhtyy raittiiksi, alkaa opiskella ja valmistuu lääkäriksi, lopulta lääketieteen tohtoriksi.

Paitsi että tarina on jo sinällään lähes uskomaton, on se myös todella lennokkaasti kirjoitettu. Useinhan elämänkerroissa juututaan täysin epäolennaisiin asioihin, mutta tässä kirjassa elämä kulkee vauhdikkaasti ja varsin uskottavasti kohti nykyisyyttä.

Ehkäpä nopean tarinankerronnan takia ihmiselämän syy-seuraussuhteiden käsittely jää myös hieman hataraksi. Varastelu- ja vankilakierteen ainoaksi syyksi mainitaan isän varhainen kuolema ikään kuin kaikki isänsä nuorena menettäneet ryhtyisivät saman tien pikkurikollisiksi.

Myöhemmin päähänpistoista johtuneet rötökset selitetään puolestaan alkoholilla. Ehkäpä vähän simppeliä, mutta ei pidä antaa tämän häiritä muutoin vauhdikasta lukukokemusta.

Päätarinan lisäksi kirjassa on monia hienoja ajankuvauksia. Helsingin Kallio ja Hakaniemi tulevat tutuiksi monilta vuosikymmeniltä.

Perustarinaan liitetyt päähenkilön stadin slangilla kirjoittamat mietelmät tuovat mielenkiintoisen lisän kirjaan.

Kirjassa on runsaasti yksityiskohtia, joita on vaikea kuvitella tapahtuneeksi. Kun Lybäck karkaa poikakodista kaverinsa kanssa, he pääsevät silloisen opetusministeri Johannes Virolaisen kyydissä takaisin Helsinkiin eikä Virolainen osaa epäillä mitään.

Toinen uskomaton tapaus on, kun Lybäck haluaa vain puudutuksen, jotta voisi nähdä oman umpilisäkkeen poistoleikkauksen ja operaation aikana miehen sydän pysähtyy. Lybäck siis kuolee puoleksi minuutiksi. Tämä on kuvattu hyvin dramaattisesti ja Lybäck kertoo, mitä näki tuonpuoleisessa.

Suosittelen kirjaa kaikille, mutta erinomainen lahja tämä on elämänhallintansa menettäneille nuorukaisille.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme