Mainos
Mainos

Uudenmaan kasvihuonekaasut rajussa kasvussa

Suurimmat päästöjen lähteet ovat liikenne, lämmitys ja teollisuuden sekä työkoneiden polttoaineet.

Kasvihuonekaasujen päästöt Uudellamaalla kasvoivat vuodesta 1990 vuoteen 2003 peräti 18 prosenttia. Koko maan päästöistä Uudeltamaalta on lähtöisin noin kuudennes. Tiedot ovat peräisin Uudenmaan liiton ja YTV:n päästölaskelmista.

Suurimmat päästöjen lähteet ovat liikenne, lämmitys ja teollisuuden sekä työkoneiden polttoaineet. Lämmityksestä aiheutuu 38 prosenttia päästöistä, sähkönkulutuksesta 26 prosenttia, liikenteestä 19 prosenttia ja teollisuudesta 14 prosenttia.

Kasvihuonepäästöjä kasvattaa erityisesti yhdyskuntarakenteen hajautuminen, joka lisää sekä lämmityksestä että liikenteestä aiheutuvia päästöjä.

Jätteiden ja jätevesien käsittelyn päästöjä on pystytty selvästi vähentämään. Vuonna 2003 Uudellamaalla syntyi enää reilu neljännes kolmentoista vuoden takaisista päästöistä. Osuus kokonaispäästöistä oli hieman yli prosentin. Hyvä kehitys aiheutuu Uudenmaan kaatopaikoille rakennetusta kaasujen talteenottojärjestelmästä.

Uudenmaan liitto ja YTV aikovat ryhtyä yhdessä valmistelemaan maakunnan kattavaa ilmastostrategiaa, joka valmistuu rinnan pääkaupunkiseudun imastostrategian kanssa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme