Mainos
Mainos

Uudet energiamääräykset nostavat rakennuskustannuksia

Eduskunta saa kevätkaudella käsiteltäväkseen kansallisen ilmasto-ohjelman. Siinä mm. todetaan, että rakennuskustannukset nousevat noin neljä prosenttia uusien, tiukempien energiamääräysten johdosta.

Hallituksen on määrä saada Suomen kansallinen ilmasto-ohjelma valmiiksi ensi kuussa. Ohjelmalla tavoitellaan mm. rakennusten energiatehokkuuden parantamista noin 30 prosentilla.

Kehittämisjohtaja Risto Mäkinen ympäristöministeriöstä sanoo, että käytännön rakentamisessa uudet määräykset tarkoittavat rakennuksen seinien lämmöneristeen paksuuden kasvamista 5 senttimetrillä ja yläpohjassa jopa 10-15 senttimetrillä. Ikkunoiden osalta tuskin mennään nelilasisiin ratkaisuihin, vaan kolmilasiratkaisuissa otetaan käyttöön uusi tekniikka, kuten lasien erityispinnoitteet.

Samalla myös ilmanvaihtomääräykset uusitaan. Mäkisen mukaan rakennusten ilmanvaihtomääriä lisätään joiltakin osin, mutta samalla tullaan antamaan uudet määräykset poistoilman lämmön talteenotosta.

Kaikki uudistukset on tutkittu muun muassa Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen koetaloissa ja on todettu, että energiansäästöt pystytään toteuttamaan. Talotekniikan tarve kuitenkin lisääntyy, ja rakennuskustannusten arvioidaan nousevan noin neljällä prosentilla.
- Talotyypistä ja rakenneratkaisuista riippuen kustannusnousu lienee 150 - 400 markkaa asuntoneliömetriä kohden, Mäkinen arvioi.

Investointien takaisinmaksuaika on noin 10 vuotta, jonka jälkeen hyödyn pitäisi tulla esiin. Uudet määräykset tulevat voimaan kahden vuoden kuluttua ja koskevat vain sen jälkeen aloitettavia rakennuksia. Nykyiseen rakennuskantaan määräyksiä ei lain mukaan voi soveltaa edes remontointivaiheessa.

Rakennusmääräyksistä saattaa tulla myös poliittista kädenvääntöä.
- Vääntö käydään ilmasto-ohjelman valmistelun yhteydessä, koska silloin kaikki osapuolet ovat mukana. Samalla mittarilla voidaan mitata sekä teollisuuden energiansäästöä että rakennuskannan säästöjä, samoin kuin liikenteen energiansäästöä. Eli siellä samassa pöydässä sitten puidaan kaikkien sektorien säästöt ja kustannusvaikutukset ja kannattavuudet, Mäkinen arvioi.
(MTV3)

Lisää alan asiaa MTV3:n Rakenteilla-sivuilta

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme