Mainos
Mainos

Uudet jäsenmaat lisäävät kolmanneksella EU:n puuvaroja, kilpailu kiristyy vain väliaikaisesti

Euroopan unionin metsäpinta-ala kasvaa ensi keväänä viidenneksellä ja puusto peräti kolmanneksella, kun unioni saa 10 uutta jäsenmaata. Puun tarjonnassa odotettavissa oleva kilpailun kiristyminen saattaa olla kuitenkin vain väliaikaista, arvioi Euroopan Metsäinstituutti. Uusien jäsenmaiden metsänomistajat odottavat kovasti uusia markkinoita ja EU:n tukiaisia.

Metsää

Unionin karttapohjaan ilmestyy ensi keväänä isoja vihreitä klönttejä. Synkkää metsää tulee Baltiasta ja etenkin Puolasta.

- Toisaalta Puolassa on myöskin aika laajoja uuden metsän perustamissuunnitelmia, useita miljoonia hehtaareita, että kyllä sieltä varmaan kilpailua tulee, sanoo johtaja Risto Päivinen Euroopan Metsäinstituutista.

Suomalaista yksityismetsätaloutta uudet jäsenmaat eivät nujerra, mutta kilpailu kyllä kiristyy. Puuta tulee tarjolle enemmän ja se kirpaisee metsänomistajien lisäksi myös suomalaisia sahoja. Euroopan metsävarojen tutkija kuitenkin lohduttaa, että kiristyvä kilpailu on ohimenevä ilmiö.

- Uskon, että se on väliaikainen. Se kestää enemmän kuin viisi vuotta, Päivinen arvelee.

Näin tapahtuu, jos oma kulutus kasvaa uusissa jäsenmaissa. Silloin vientiin riittää vähemmän tavaraa. Nyt tulokasmaat vievät Keski-Eurooppaan raakapuuta ja sahatavaraa, mutta tuovat paperia ja sellua.

Metsäntutkimuslaitoksessa työskentelevä slovakkitutkija myöntää, että hänen kotimaassaan metsänomistajilla on heikot lähtötiedot puumarkkinoista. Esimerkiksi metsäneuvonta on vierasta.

- Luulen, että on vaikeaa synnyttää toimiva yksityismetsäsektori sekä Slovakiaan että myös muihin unionin jäseniksi tuleviin uusiin maihin, sanoo vanhempi tutkija Jan Ilavsky Metsäntutkimuslaitokselta.

Uusissa jäsenmaissa on kolme miljoonaa metsänomistajaa, joilla on kovia odotuksia laajentuvista markkinoista. Suomalaisten kannalta he odottavat aivan vääriä asioita.

- Kyllä varmaan siellä odotetaan erilaisia tukiaisia, ne saattavat vääristää kilpailua ja haitata niitä maita joissa metsätalous on pantu kuntoon mukaan lukien Suomi, Päivinen sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 11.11.2003).

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme