Mainos
Mainos

Uudet laatusuositukset vanhusten hoitoon

Laitoksissa hoidettavien vanhusten osuus pyritään puolittamaan viidessä vuodessa lisäämällä säännöllisiä kotipalveluja, omaishoidon tukea ja tehostettua palveluasumista. Kotona asumista edistetään myös korjaamalla vanhusten asuntoja.

Laitoshoidon tilalle ollaan kehittämässä myös uutta hoivapalvelua, jossa hoitohenkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden ja lääkäripalveluitakin on joustavasti saatavilla. Uusiin pitkäaikaisen hoivan yksiköihin jokaiselle asukkaalle tulee riittävän tilava oma huone ja kylpyhuone. Suurista potilassaleista on päästävä eroon, katsoo peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kuntaliiton uusilla laatusuosituksilla pyritään hillitsemään vanhustenhuollon kasvavia kustannuksia. Suositusten toivotaan herättävän keskustelua etenkin kuntien poliittisten päättäjien kesken.

Suosituksista ei ole kuitenkaan hyötyä, ellei niissä ole konkreettisia tavoitteita ja tavoitteiden toteutumista myös arvioida. Nyt ensimmäinen arviointi on suunnitteilla jo vuoden kuluttua, Risikko kertoo.

Kotona pärjäämiseen panostettava

Kuntoutusta on Risikon mielestä tarjottava, siellä missä ihminen elää, eikä laitoksissa. Näin havaitaan myös jokapäiväisessä elämässä vastaan tulevat ongelmat. Vanhenevien kuntalaisten kodit on korjattava ajoissa esteettömiksi ja turvallisiksi. Usein riittävät aika pienetkin rempat ja apuvälineet.

Kuntiin on perustettava myös neuvontakeskuksia, joista kaikilla iäkkäillä ihmisillä on mahdollisuus saada tietoja mm. liikunta- ja harrastusmahdollisuuksista, järjestöjen toiminnasta, asumisvaihtoehdoista, apuvälineistä ja tapaturmien ehkäisystä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot