Mainos
Mainos

Uudet lajikkeet vahvistavat kotimaista omenatarjontaa

Kotimaisten omenoiden lajikemäärä lisääntyy. Samalla yhä parempaa kotimaista omenaa on lähivuosina saatavilla aina helmikuun lopulle saakka, arvioi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT). Se laskee markkinoille viisi uutta omenalajiketta, jotka korvaavat ja täydentävät ammattilasten ja harrastajien valikoimaa.

Punainen Petteri ja Jättimelba ovat kesä- ja syyslajikkeita. Petteri on kirkkaan punainen ja hyvin säilyvä lajike, joka korvaa muumiotaudinarkaa Maikkia. Jättimelba on suurikokoinen Melba-lajikkeen makuinen uutuus, mutta ei ole yhtä kolhun- ja ruvenarka. Tobias on voimakkaan makuinen loka-marraskuussa valmistuva lajike. Se säilyy hyvässä varastossa joulukuulle asti. Uusi Talvikaneli on perinyt vanhempiensa hyviä ominaisuuksia, eli Lobo-lajikkeelta koon ja värityksen sekä Punakanelilta maun. Talvikki on myöhäisten markkinoiden lajike. Se poimitaan syyskuussa ja säilyy jopa helmikuun lopulle saakka. Talvikki on poikkeuksellisen suurikokoinen, niitä menee 3-4 omenaa kiloon. Talvikki on kehitetty korvaamaan mm. vanhaa Antonovkaa.

MTT on tehnyt omenapuiden jalostusta 1960-luvulta asti. Nyt markkinoille tulevat uutuudet ovat tämän jalostusohjelman viimeiset lajikkeet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme