Mainos
Mainos

Uudet lajit rynnistävät Suomeen – hyönteisoppaat hankaluuksissa

Helteiset kesät ovat saaneet aikaan uusien lajien rynnistyksen Suomeen. Suomen Ympäristökeskuksen mukaan viime kesän kuumat kaakkoistuulet toivat maahan muun muassa näyttäviä sudenkorentoja, kulkusirkkoja ja perhosia. Tänä kesänä on myös löytynyt uusi laji, nimittäin Suomen 514. ludelaji, vornalude, Kirkkonummelta.

– Uusia lajeja on mielenkiintoista odotella. Suurin osa niistä on täysin harmittomia, mutta joukossa mahdollisesti olevat kasvituholaiset tuovat maahamme uudenlaisia haasteita, kertoo Suomen Ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Teemu Rintala.

– Suomen hyönteislajisto saa kesä kesältä enemmän keskieurooppalaisia piirteitä. Ei näistä voinut 80-luvulla haaveillakaan.

Hyönteiskirjat vanhentuvat hetkessä

Uudet lajit haastavat myös hyönteiskirjat. Mökin hyllyltä löytyvä perhoskirja on auttamattomasti vanhentunut, mutta myös uudet kirjat ovat hetkessä vajaita.

– Olin tekemässä viime kesänä luteista kertovaa opasta. Yritimme ennakoida siihen uusia lajeja, mutta kuukausi kirjan ilmestymisen jälkeen Suomessa havaittiin lajeja, joita emme kirjassamme ottaneet huomioon, Rintala sanoo.

Rintala kehottaakin hyönteisbongareita suunnistamaan nettiin, johon päivitetään uusimpia havaintoja eri lajeista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme