Mainos
Mainos

Uudet palkkatilastot julki: Naisen euro jää 76 senttiin: "Suomalaisten ansiotaso ei ole kovin korkea"

Eläketurvakeskuksen viime vuoden tilastot paljastavat, että miehet tienaavat edelleen naisia enemmän. Tähän vaikuttaa osaltaan se, että naiset tekevät edelleen enemmän osa-aikaista työtä kuin miehet.

Keskimäärin työeläkevakuutetun ansio oli vuonna 2016 2860 euroa kuukaudessa.

Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Jari Kannisto sanoo, ettei palkoissa ole mitään yllättävää.

– Suomalaisten ansiotaso ei ole kovin korkea ja tulonjako on varsin tasainen, kertoo Kannisto.

Suurimmat tulot yksityisellä sektorilla työskentelevillä on nelikymppisillä miehillä. Heidän keskimääräiset ansiotulonsa ovat noin 4000 euroa kuukaudessa. Pienimmät ansiot ovat työuraansa aloittelevilla naisilla, heidän keskimääräinen ansiotulonsa on 1500 euroa kuukaudessa.

Miesten työeläkevakuutettu keskiansio oli 3 260 euroa, se on 800 euroa suurempi kuin naisten 2470 euroa. Naisen euro jää siis vain 76 senttiin. Tuloero oli selvä kaikissa tuloluokissa ja kasvoi mitä suuremmat ansiot olivat.

– Naisten alempaa ansiotasoa selittää pitkälti se, että naiset tekevät edelleen enemmän osa-aikaista työtä. Työllisistä naisista noin 20 prosenttia on osa-aikaisessa työssä, sanoo Kannisto.

Eläkekertymiin osa-aikaisella työllä on iso merkitys.

– Vuosiansio kartuttaa 1,5 prosenttia eläkettä vuodessa, ja jos työansio jää matalaksi se myös pienentää lopullisen eläkkeen määrää, sanoo Kannisto.

Naisten korkeimpaan tulokymmenykseen pääsee 4 200 euron kuukausiansioilla. Miehillä vastaava raja on noin 5 600 euroa.

Yksityisellä sektorilla työskentelevät ansaitsevat keskimäärin kaksisataa euroa julkisen sektorin työntekijöitä enemmän. Julkisella sektorilla työskentelee noin 30 prosenttia työllisistä.

Työeläkejärjestelmässä oli 3,2 miljoonaa vakuutettua työntekijää tai yrittäjää vuoden 2016 lopussa.  Heistä 2,1 miljoonaa oli töissä.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot