Mainos
Mainos

Uudet suositukset lisäävät metsänomistajan vaihtoehtoja

Metsätalouden kehittämiskeskuksen uudistamat suositukset tulevat voimaan elokuussa.

Yksityisille metsänomistajille on tarjolla aiempaa enemmän vaihtoehtoja talousmetsien hoitoon ja käsittelyyn, kun uusitut metsänhoitosuositukset tulevat voimaan elokuun alusta. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio on uudistanut viisi vuotta vanhat suositukset muun muassa ympäristöjärjestöjen ja teollisuuden edustajien kanssa.

Tarkistetuissa suosituksissa on otettu huomioon se, että metsänomistajien tavoitteet ovat monipuolistuneet. Omistaja voi tavoitella suurinta mahdollista taloudellista hyötyä tai hän voi esimerkiksi asettaa etusijalle metsien luontoarvot. Tapion mukaan suositukset tarjoavat molemmille vaihtoehtoisia metsän kasvatus- ja käsittelyohjeita.

Metsänhoitopäällikkö Hannu Niemelä Tapiosta kertoo, että metsänhoitosuosituksia oli tarvetta tarkistaa myös siksi, että energiapuun käyttö ja korjuu on kasvanut voimakkaasti. Suosituksista selviää, mistä kohteista energiapuuta voidaan korjata ja mitä menetelmiä kannattaa käyttää.

Niemelän mukaan puuston yläharvennuksen käyttöä on ohjeistettu uusissa suosituksissa aiempaa tarkemmin.

- Metsästä voidaan poistaa isoimpia tukin kokoisia valtapuita. Metsikköön jätetään enemmän keski-ikäisiä yhden tukin puita, Niemelä sanoo. Hän korostaa, ettei menetelmä tarkoita harsintaa eikä kiistanalaista jatkuvaa kasvatusta. Lisäksi yläharvennus sopii vain hoidettuihin tasaikäisiin metsiköihin.

"Ei vaikutusta puukauppaan"

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) mukaan uudet suositukset eivät merkitse radikaalia muutosta metsien käsittelyyn. Niiden avulla metsänomistaja pystyy saamaan metsästään sellaisia hyötyjä kuin hän itse haluaa. Metsäjohtaja Antti Sahin mukaan uusitut suositukset tuovat lisää joustomahdollisuuksia metsänkäsittelyyn.

Sahi pitää metsänomistajan kannalta konkreettisimpana muutoksena sitä, että hakkuun ajoittaminen perustuu vastedes ensisijaisesti puun paksuuteen, ei ikään. Sahi ja Niemelä arvioivat tiedotustilaisuudessa, ettei tällä muutoksella ole vaikutusta puukauppaan.

Sahi kiitteli sitä, että harvennusmetsien käsittelyyn tulee tarkennettujen suositusten ansiosta väljyyttä.

Suositusten uusimiseen osallistuivat MTK:n lisäksi muun muassa ympäristöjärjestöjen, metsäntutkimuksen, metsäteollisuuden, koneyrittäjien ja ympäristöviranomaisten edustajat.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot