Mainos
Mainos

Uudet valvontakamerat mittaavat keskinopeuksia

Poliisi aikoo testata liikenteen valvonnassa järjestelmää, joka mittaa autojen keskinopeuksia kamera-alueilla.

Poliisin mukaan uudenlaisella valvonnalla halutaan karsia ylinopeudet kameroiden välisiltä osuuksilta. Taustalla ovat myös nopeasti yleistyneet GPS-paikantimet, jotka näyttävät kuljettajalle kameroiden sijaintipaikat. Paikantimet ovat täysin laillisia.

Nyt käytössä on kaikkiaan noin 800 valvontatolppaa ja noin 70 kameraa.

Järjestelmän kokeilut aloitetaan vuoden taitteessa Etelä-Suomessa.

Järjestelmä laskee kameralta toiselle kuluvan ajoajan. Järjestelmä mahdollistaa myös kuljettajan armahtamisen, jos ensimmäisen kameran taltioima ylinopeus laantuu riittävästi mittauspisteiden välillä.

-Jossain määrin tässä halutaan karsia kaahausta kameroiden välisellä alueella, mutta tämä olisi kokonaisuudessaan reilu keino mitata nopeuksia. Jos ajatuksissaan erehtyy ylinopeuteen, vauhtia voi laskea hieman ja selvitä sakoitta, perustelee ylikomisario Heikki Ihalainen sisäministeriön poliisiosastolta.

Tietosuoja selvittelyssä

Järjestelmän käyttöönotto saattaa vaatia muutoksen lakiin. Tietosuojavaltuutetulle on jo lähetetty kysely asiasta.

-Autosta on saatava tunniste kahdessa mittauspisteessä. Nyt pitää selvittää, voiko ensimmäinen valvontakamera kuvata auton ja sen rekisteritunnuksen, vaikka kuljettaja ei olisi syyllistynyt ylinopeuteen eli rikokseen, Ihalainen selvittää.

Avoinna on myös se, kuvaisivatko kamerat jokaisen ohi ajavan auton. Toinen vaihtoehto olisi ottaa tarkkailuun vain ylinopeutta ensimmäiseen pisteeseen tulevat autot. Silloin poistuisi myös mahdollinen tietosuojaongelma.

Muualla Euroopassa keskinopeuksien mittaaminen ei ole mitenkään harvinaista ja siihen tarkoitettua laitteistoa on saatavissa. Kamerat eivät myöskään ole ainoa mittauskeino.

Lapin läänin ylipoliisitarkastaja Esko Rasi mainitsee esimerkkinä Ranskan, jossa keskinopeuksia on valvottu jo pitkään maksullisilla moottoriteillä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme