Mainos

Uusi arkkipiispa valitaan tänään

Suomen evankelisluterilaisen kirkon sisäpiiri valitsee tänään uuden ykköspaimenen, kun arkkipiispa Jukka Paarma jää 12 palvelusvuoden jälkeen eläkkeelle.

Toisen kierroksen vaalissa ovat ehdolla 55-vuotias Turun hiippakunnan piispa Kari Mäkinen sekä 56-vuotias Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan professori Miikka Ruokanen. Vaalin tulos on selvillä klo 15.

Arkkipiispa on vanhan sanonnan mukaisesti "yksi vertaistensa joukossa" (primus inter pares, lat.), hän ei siis ole yhdeksän muun piispan esimies. Mutta julkisuudessa arkkipiispasta on tullut kirkon puhemies ja johtohahmo. Arkkipiispan ensisijainen tehtävä on huolehtia kirkon hengellisestä elämästä, mutta hän on myös hallintojohtaja ja puheenjohtaja muiden muassa kirkon korkeimmissa päättävissä elimissä, joita ovat kirkolliskokous ja kirkkohallituksen täysistunto.

Arkkipiispalla on oman persoonansa myötä suuri vaikutusvalta ja mahdollisuus esittää linjauksia hajanaisen kansankirkon uskosta sekä tehtävästä yhteiskunnassa.

Ehdokkaiden taustat

Miikka Ruokanen on mediassa viihtyvä yliopistomies, joka on elämässään ehtinyt seurakuntapapin työstä Kiinan lähetyskentille. Hän syntyi v. 1953 Rovaniemellä ja jäi 13-vuotiaana täysorvoksi. Ruokasen sotaveretaani-isä kuoli pojan ollessa 3-vuotias ja äiti menehtyi 10 vuotta myöhemmin.

Papiksi Ruokanen valmistui 1976 ja suuntautui nopeasti tutkijaksi. Tohtoriksi hän väitteli 1982. Ruokanen on tänään Helsingin yliopiston dogmatiikan professori. Dogmatiikka tarkoittaa kristillisen opin, ajattelun ja tulkintojen tutkimusta.

Ruokasella on laaja kansainvälinen tutkijan kokemus, pääkohteenaan Kiina, jossa on hän asunut runsaat 10 vuotta. Hänen nykyinen vaimonsa Li Jun (synt. 1974), on kiinalainen ja heidän yhteinen kielensä on kiina.

Ruokasella on yksi poika edellisestä avioliitosta ja kolme lapsenlasta.

Ruokasen menneisyyteen kuuluu muiden muassa lyhyt työjakso Yleisradion tv-kuuluttajana sekä Rippituoli-tv-ohjelman juontaminen 1990-luvulla.

Kari Mäkinen on maltillinen, pohdiskeluihin taipuvainen hengenmies, joka hoitaa tällä hetkellä Turun piispan virkaa.

Turussa istuvat siis sekä piispa että arkkipiispa. Runsaan työmäärän takia Turun hiippakuntaan perustettiin arkkipiispan viran rinnalle myös piispan virka v. 1998 alusta. Näin arkkipiispa voi entistä enemmän keskittyä valtakunnallisiin asioihin. Piispa Mäkinen valittiin tehtäväänsä 2006 Ilkka Kantolan kohueron jälkeen.

Kari Mäkinen syntyi Porissa v. 1955. Hän valmistui papiksi vuonna 1979 ja väitteli tohtoriksi 1989. Hä on toiminut seurakuntapappina Helsingissä ja Porissa ja nousi piispaksi Ulvilan seurakunnan kirkkoherran virasta.

Kari Mäkisen puoliso on sairaalapastori Eija Mäkinen (synt. 1953). Heillä on neljä aikuisikäistä tytärtä.

Kari Mäkisellä on runoilijan menneisyys, hän on julkaissut yhden runokirjan 1986. Hän opiskellut myös kotimaista kirjallisuutta ja tutkinut 1930-luvun Tulenkantajan-kulttuuriryhmän suhteita kirkkoon.

Molemmat ehdokkaat ovat tietyllä tavalla kirkkoa tulevaisuuteen luotsaavia muutospersoonia, mutta varsin erilaisilla näkemyksillä. Ainoa varmasti yhdistävä tekijä on se, että molemmat ovat siviilipalvelusmiehiä. Vahvasti armeijaan integroitunut kirkko saa nyt siis sivari-arkkipiispan.

- Onhan tämä aika radikaalia, naurahtaa Ruokanen. Taidamme olla melko kaukana siitä Kari Suomalaisen piirtämästä liperikypärä-papista.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot