Mainos
Mainos

Uusi asetus vaatii geenimuunneltuun ruokaan merkinnät

Syyskuun alusta EU-maissa astuu voimaan uusi asetus geenimuunneltujen elintarvikkeiden merkinnästä.

Pakkauksiin on syyskuusta lähtien merkittävä, mikäli elintarvikkeen valmistuksessa on käytetty geenitekniikalla muunnetusta soijasta tai maissista saatuja ainesosia. EU:n markkinoille on toistaiseksi hyväksytty kaksi geenitekniikalla muunnettua kasvia, soijapapu ja maissi. Soijapavusta on tehty rikkakasvimyrkkyä sietävä, maissi sietää sekä hyönteis- että rikkakasvimyrkkyjä. Kun kasvilajikkeet hyväksyttiin, EU ei vielä vaatinut merkintää.

Uusi asetus vaatii merkinnän, mikäli soijasta tai maissista tehty ainesosa sisältää geneettisestä muuntelusta peräisin olevaa proteiinia tai DNA:ta. Merkintä on tehtävä ainesosan nimen jälkeen sulkuihin tai vaihtoehtoisesti tähdellä ja alaviitteellä. Jatkossa vastaavat geenitekniikalla muunnetut elintarvikkeet hyväksytään uuselintarvikeasetuksen mukaan. Geenitekniikalla muunnetuista tuotteista tehdyt elintarvikkeet ja niiden ainesosat on varustettava erityismerkinnöillä, jos ne eivät ole samanlaisia kuin vastaavat tavanomaiset elintarvikkeet. Merkinnöistä päätetään tapauskohtaisesti.

(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme