Mainos
Mainos

Uusi astmalääke tuo helpotusta lapsille

Suomessa on ensimmäisenä maailmassa otettu käyttöön uusi astmalääke, jonka toivotaan lähivuosina helpottavan erityisesti lasten astmahoitoa.

Uusi lääke on tabletti, joka on nautittava vain kerran vuorokaudessa. Lääkkeen kehittelyyn kului aikaa lähes 20 vuotta.

Jos aikuinen ei nauti astmalääkkeen hengittämisestä, astmalasten vanhemmille se on todellinen riesa. Kuinka saada lapsi hengittämään pahanmakuista lääkehöyryä?

Ongelmaan on luvassa helpotusta aivan lähivuosina: vain kerran päivässä nieltävä, tablettimuotoinen astmalääke.

Lääkettä kehiteltiin lähes kaksikymmentä vuotta. Ruotsalaisen astmatutkija ja nobelisti Bengt Samuelssonin mielestä astmatabletista voi olla apua myös joihinkin muihin tauteihin.

Lääkkeen vaikutus perustuu tutkijoiden mukaan siihen, että se estää astmatulehduksia käynnistävien ns.leukotrieenien vaikutusta. Tutkijat sanovat, että lääke mm. lieventäää oireita, ja auttaa pitämään kurissa jatkuvasti potevien astmaa. Lääkkeen pitäisi sopia lähes kaikille astmaatikoille.

Tutkijat eivät kuitenkaan osaa sanoa varmasti, syrjäyttääkö lääke muut astman hoitokeinot.

Suomessa on kaikkiaan 230 000 hengittämistä vaikeuttavaa astmaa tai astman oireita potevaa ihmistä. Lapsiastmaatikkojen määrä kasvaa jatkuvasti, syitä tähän ei tiedetä varmasti.
(MTV3/Janne Hopsu)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme