Mainos
Mainos

Uusi diabeteslääke tulee suomalaisille kalliiksi

Useat diabetekseen liittyvät komplikaatiot olisi vältettävissä uuden polven diabeteslääkkeillä. Muualla Euroopassa laajalti käytössä olevat lääkkeet eivät kuitenkaan kuulu Kelan erityiskorvattavuuden piiriin, joten ne eivät ole kaikkien suomalaisten saatavilla korkean hintansa vuoksi.

- Suomessa karkeasti arvioiden tuhat ihmistä käyttää näitä lääkkeitä, sanoo HUS:in ylilääkäri Johan Eriksson.

Huomenta Suomessa vierailleen Erikssonin mukaan Suomessa on yleisemmin käytössä vanha diabeteslääke, joka on edelleen ykköslääke. Joissain vanhoissa lääkkeissä on kuitenkin sivuvaikutuksena esimerkiksi painonnousua, mikä on monelle diabeetikolle ongelma jo entuudestaan.

Moni diabeetikko tarvitsee insuliinia pistoksina. Erikssonin mukaan myös insuliinin käyttöön liittyy matalan verensokerin ja lisääntyvän ylipainon riski.

- Uusi lääke matkii omaa suolistohormoniamme ja se stimuloi haimaa tuottamaan insuliinia kun sitä tarvitaan, eli aterioiden yhteydessä. Lisäksi sillä on hyviä vaikutusta verenpaineeseen ja painoon.

Diabeetikkojen määrä on kasvanut viime vuosina huomattavasti ja väestötutkimusten mukaan noin 200 000 henkilöä sairastaa diabetesta tietämättään.

- On hyvä kysymys, miksi diabetes lisääntyy. Ylipaino ja perintötekijät vaikuttavat paljon, Eriksson sanoo.

Diabeteksen hoidon kokonaiskustannukset vievät jo noin 15 prosenttia terveydenhuollon menoista. Erityisesti diabeteksen lisäsairaudet voivat lähes kolminkertaistaa diabeetikon hoitokustannukset.

(MTV3)

Katso ylilääkäri Johan Erikssonin haastattelu: (Huomenta Suomi 30.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme