Mainos
Mainos

Uusi direktiivi toisi ongelmia pienille sairaaloille

EU: uusi työaikadirektiivi tuo joka tapauksessa muutoksia suomalaiseen lainsäädäntöön.

EU:n suunnitelma jakaa työntekijän kuten lääkärin päivystysaika aktiiviseen ja ei-aktiiviseen nostattaa vastalauseita. Mahdollisella direktiivillä olisi suurta merkitystä Suomessa mm. pienten sairaaloiden kykyyn ylläpitää päivystystä.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen sanoo, että tilanne johtaisi päivystysten keskittämiseen, sillä lääkäreitä ei riittäisi päivystysten järjestämiseen pienissä aluesairaaloissa.

EU:n uutta työaikadirektiiviä valmistellut ministerineuvosto katsoo, että ei-aktiivisessa päivystyksessä ollaan työpaikalla, mutta ei varsinaisesti työskennellä. Luppotunnit eivät olisi työaikaa, ellei jäsenmaassa niin erikseen säädetä.

Euroopan parlamentti päättää, onko ei-aktiivinen päivystys työaikaa. Sen on määrä äänestää ministerineuvoston sorvaamasta esityksestä 17. kuluvaa kuuta.

Varatoiminnanjohtaja Ihalaisen mukaan on todennäköistä, että ehdotus ei ehdi isoon saliin enää nykyisen parlamentin aikana. Uudet europarlamenttivaalit järjestetään jo ensi kesän kynnyksellä.

Uusi työaikadirektiivi hakee joustoa

Ensisijaisesti työaikadirektiivin muutoksilla haetaan joustoa työviikon pituuteen, sillä EU:ssa viikkotyöaika ei saa ylittää 48 tuntia. Täten ei-aktiivista työaikaa ei enää tarvitsisi ottaa laskuissa huomioon.

Suomen lääkäriliiton kansainvälinen asiantuntija Jukka Siukosaari toteaa, että nykyisin päivystyksen lepohetki ei kartuta ylitöitä. Tämä on lääkäreillä jo vallitseva käytäntö.

Päivystyksestä maksetaan nykyisin lääkäreille korvausta, joka on kuitenkin vähemmän kuin mitä työajalta maksetaan. Lääkäreillä työajaksi lasketaan nykyisellään vain aktiivinen osa päivystysajasta.

Jos jatkossa lääkäri olisi työpaikalla, muttei työajalla, ongelma on miten hänen työnsä korvattaisiin. Ministerineuvoston valmistelema esitys toisi työajan ja vapaa-ajan väliin hämärän, kolmannen, työajan. Sen aikana ihminen olisi työpaikalla, mutta oleskelua ei laskettaisi työaikaan.

Myös työaikojen seurannalle syntyisi uudenlaisia haasteita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme