Mainos
Mainos

Uusi elintarvikelaki vie yhä enemmän ruokaa roskiin

Kun ylijäänyttä ruokaa ei voi tiukentuneen elintarvikelain myötä enää uudelleen lämmittää, ei myydä eikä lahjoittaa edes eläimille, on sen kohtalona usein päätyä kaatopaikalle.

Tiukentuneen elintarvikelain myötä Suomessa päätyy roskiin entistä suurempi osa esimerkiksi kouluruuasta. Aiemmin koulujen opettajat ja henkilökunta saivat ostaa ylijäänyttä ruokaa kotiin, loput annettiin sikaloihin tai muille eläimille. Nyt ruokaa ei saa antaa edes ilmaiseksi mihinkään, jos se on ollut lämpimänä tarjolla yli kaksi tuntia.

Vastikaan voimaantullut uusi elintarvikelaki on entistä tiukempi, kertoo terveysvalvonnan johtaja Anitta Smolander Kokkolanseudun terveyskeskuksesta.

- Myytäväksi, luovutettavaksi tai muulla tavoin edelleen annettava elintarvike täytyy olla hygieniseltä laadultaan moitteetonta, riippumatta siitä saako siitä korvausta, Smolander sanoo.

Ylijäänyttä ruokaa ovat koulujen keittiöistä usein pyytäneet työttömien yhdistykset ja muut järjestöt, siksi uusi laki harmittaa koulujen henkilökuntaa.

Terveysviranomaisten ohje ongelmaan kouluille on periaatteessa yksinkertainen: valmista ruokaa, jota lapset syövät ja sitäkin vain sopiva määrä. Käytännön toteutus voi olla ongelmallisempi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme