Mainos
Mainos

Uusi hallitus muodostetaan ensi viikolla

Presidentti Tarja Halonen hyväksyi eilen illalla pääministeri Anneli Jäätteenmäen eronpyynnön. Uusi hallitus muodostetaan ensi viikolla.

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki pyytää eroa presidentti Tarja Haloselta 18.6.20

Pääministerin eron jälkeen presidentti Tarja Halonen on pyytänyt Anneli Jäätteenmäen hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Eduskunnan oli tarkoitus aloittaa kesäloma tänään, mutta se on varautunut työskentelemään ensi viikon perjantaihin saakka hallituskysymyksen parissa. Hallitusasiaa keskusta pohtii ensi tiistaina puoluevaltuuskuntansa kokoontumisessa. Uudeksi pääministeriksi on nousemassa keskustan varapuheenjohtaja, puolustuministeri Matti Vanhanen.

SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma sanoi MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa, että uusi hallitus syntyy nopeasti. Hänen mielestään hallitusyhteistyön jatkamiselle keskustan kanssa ei ole esteitä.

- Uskon, että neuvottelut voidaan viedä nopeasti eteenpäin, koska kaikki kolme hallituspuoluetta ovat valmiita jatkamaan. Kriisi ei mitenkään koskenut hallitusta, ei hallituksessa tehtyjä päätöksiä eikä siellä tapahtunutta toimintaa, Heinäluoma muistuttaa.

Heinäluoman mukaan demarit eivät tavoittele auki jäänyttä pääministerin paikkaa. Hän pitää puolustusministeri Matti Vanhasta pätevänä vaihtoehtona pääministeriksi.

- Kehuin häntä ansiosta. Tunnen hänet 1970-luvulta lähtien ja tiedän, että hän on erittäin ahkera, tasapainoinen ja aikaansaava ihminen ja myös yhteistyökykyinen. Mutta me kunnioitamme ehdottomasti sitä, että keskusta miettii oman ehdokkaansa ja kun tämä nimi on tiedossa, niin me kerromme, että miten se meidän mielestämme istuu. Ja uskon, että keskusta päätyy henkilöön, joka on myös muille täysin hyväksyttävissä, Heinäluoma sanoo.

Varapääministeri Kalliomäki EU-huippukokoukseen

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki sijaistaa eronnutta pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä Thessalonikin EU-huippukokouksessa.
Jäätteenmäen piti osallistua tänään ja huomenna ensimmäisen kerran varsinaiseen EU-huippukokoukseen.

Suomea kokouksessa edustavat Kalliomäen lisäksi presidentti Tarja Halonen, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki.

Thessalonikin kokouksen asialistaa hallitsee EU:n tulevaisuuskonventti, jonka esitystä EU:n perustuslailliseksi sopimukseksi Suomi on arvostellut. Muita pääaiheita ovat mm. maatalouspolitiikka ja siirtolaisuus.

Naapurimaat pahoillaan

Viron pääministeri Juhan Parts pitää pääministerin eroa oikeana ratkaisuna, vaikkakin hän pahoittelee hyvän yhteistyösuhteen päättymistä. Partsin mukaan Jäätteenmäen eroaminen kuitenkin osoittaa Suomen poliittisen kulttuurin tasoa.

Norjan pääministerin Kjell Magne Bondevikin mielestä Anneli Jäätteenmäki oli kestämättömässä tilanteessa. Hallituskriisin laukaisi luottamuksen puute. Ruotsin pääministeri Göran Persson puolestaan kuvasi Jäätteenmäen eroa henkilökohtaiseksi murhenäytelmäksi. Persson sanoi tapahtunutta valtavaksi vastoinkäymiseksi suomalaiselle politiikalle.
(MTV3)

(Huomenta Suomi 19.06.2003)

(Huomenta Suomi 19.06.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme