Mainos

Uusi jätevesiasetus jättää opposition mielestä liikaa tulkinnanvaraa

Hallitus esittää jätevesiasetukseen lievennystä. Opposition mukaan lievennykset lisäisivät byrokratiaa. 

Hallituksen esitys uudesta jätevesiasetuksesta lisää oppositiopuolueiden mielestä byrokratiaa ja asettaa kuntalaiset epätasa-arvoiseen asemaan.

– Monet tahot ovat hallituksen esitykseen antamissaan lausunnoissa epäilleet sitä, että säädökset selkiytyisivät, sanoi SDP:n kansanedustaja Riitta Myller eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Hallitus esittää nykyiseen jätevesiasetukseen lievennystä. Muualla kuin rannoilla ja pohjavesialueilla siirryttäisiin käytäntöön, jossa puhdistusvaatimuksen mukaiset parannukset jätevesijärjestelmään tehtäisiin vasta, kun tehdään esimerkiksi muutostöitä tai rakennetaan uusi rakennus.

Myllerin mukaan esitys ei riittävän selvästi ota kantaa, milloin muutoksia ja korjaustöitä jätevesijärjestelmiin vaaditaan.

– Tämä riippuisi yhtäältä kiinteistön sijainnista, toisaalta siinä tehtävistä kiinteistä parannustöistä.

Lisäksi samassa kunnassa voitaisiin hänestä antaa erilaisia päätöksiä.

-Tämä ei lisää ihmisten oikeusturvaa millään tavalla. 

Ministeri: Esitys vähentää byrokratiaa 

Esityksen mukaan lähellä rantaa tai pohjavesialuetta olevat kiinteistöt voisivat saada poikkeusluvan jätevesijärjestelmän uusimisesta nykyistä helpommin, esimerkiksi tulojen tai iän perusteella.

– Kuulostaa periaatteessa tosi kauniilta, että jätevesijärjestelmiä ei joudu uusimaan, jos rahaa ei ole, mutta käytännössä se tarkoittaa vain isoa selvitystyötä kunnalle, sanoi vihreiden Heli Järvinen.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) piti opposition kritiikkiä byrokratian lisäämisestä aiheettomana.

– Aiemmin kaikki mahdolliset kiinteistöt haja-asutusalueella ovat voineet tulla hakemaan viiden vuoden lykkäystä [jätevesijärjestelmän uusimiselle]. Nyt siirtymäaikaa voi tulla hakemaan ainoastaan ne, jotka ovat rannoilla tai pohjavesialueilla. Mahdollisten poikkeusten määrä siis pienenee.

Jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja asuinkiinteistöjä.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot