Mainos
Mainos

Uusi 'kolesteroligeeni' löytynyt

Suomalaiset tutkijat ovat löytäneet uuden geenivirheen, joka liittyy veren kohonneeseen kolesterolitasoon. Tutkimus on julkaistu Nature Medicine -lehden tuoreimmassa numerossa. Sekä ruokahalun säätelyyn että todennäköisesti myös rasvan kertymiseen liittyvän geenivirheen omaavilla suomalaisilla on veren kolesterolitaso 0,6-1,2 millimoolia korkeampi kuin keski-ikäisellä väestöllä keskimäärin.

Nyt löydetty neuropeptidi Y -proteiinia säätelevän geenin virhe arvioidaan löytyvän noin puolelta miljoonalta suomalaiselta. Niillä, joilla kolesterolitaso on korkea eli yli kahdeksan millimoolia, tämän geenivirheen todennäköisyys on jopa yli 50 prosenttia.

Toistaiseksi ei vielä tarkkaan tiedetä, miten neuropeptidi Y sekä sen signaalipeptidissä todettu poikkeavuus säätelevät veren kolesteroliarvoja. Se voi vaikuttaa joko kolesterolia kuljettavien hiukkasten muodostumiseen maksassa tai siihen, miten nopeasti ne poistuvat verenkierrosta.

Havainto innostaakin tutkijoiden mukaan monenlaisiin jatkotutkimuksiin ja uusien diagnoosi- ja ehkä myös hoitomenetelmien kehittämiseen. Toistaiseksi julkaisemattomien tutkimusten mukaan poikkeavaa geeniä kantavat reagoivat yhtä hyvin kolesterolia alentavalle ruokavaliohoidolle kuin muutkin ihmiset.

Havainnon tehneen tutkimusryhmän päätutkijat ovat lääketiet.kand. Matti K. Karvonen, fil.tri Ullamari Pesonen ja dosentti Markku Koulu Turun yliopistosta sekä professori Matti Uusitupa Kuopion yliopistosta.
(STT)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme