Mainos
Mainos

Uusi laki helpottaa lähestymiskiellon asettamista

Viranomaiset ovat vuoden alusta lähtien voineet määrätä lähestymiskiellon myös perheenjäsenille, vaikka uhri ei sitä itse pyytäisi.

Vuoden alussa tuli voimaan laki, joka laajentaa tähänastisen lähestymiskiellon koskemaan myös saman perheyhteisön jäseniä. Lain toivotaan auttavan erityisesti niitä perheväkivallan uhreja, jotka muuten eivät apua tilanteeseensa uskaltaisi hakea.

Häiriköivän perheenjäsenen on poistuttava yhteisestä asunnosta, pysyttävä poissa, eikä hän saa olla perheeseensä minkänlaisessa yhteydessä viranomaisten määrämänä ajanjaksona. Uuden lain toivotaan auttavan niitä perheväkivallan uhreja, jotka muuten eivät apua tilanteeseensa uskaltaisi hakea.

Uusi laki on vastaus lisääntyvään perheväkivaltaan ja varsinkin sen pitkään jatkuvaan muotoon. Toistuvasti väkivaltainen aviopuoliso tai vanhempiaan tyrannisoiva aikamiespoika pystytään nyt pakottamaan määräajaksi ulos taloudesta. Uhri siis jää ja väkivallantekijä lähtee, kertoo rikosylikomisario Urpo Lintala Seinäjoen kihlakunnan poliisilaitokselta.

- Jos henkilö, jota vastaan sitä kieltoa haetaan, syyllistyy tai on syyllistynyt henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuvaan häirintään taikka vastaaviin rikoksiin aiemmin, voidaan hänet näillä kriteereillä määrätä lähestymiskieltoon, jos on vaara, että toiminta jatkuu.

Usein uhri pelkää niin, ettei uskalla nostaa syytettä pahoipitelijäänsä vastaan nostaa. Nyt poliisi kuitenkin uhrien sitä pyytämättä voi puuttua havaitsemaansa toistuvaan perheväkivataan ja vaatia pahantekijäle sisäistä lähestymiskieltoa.

- Kyllä meidän esimiesvirastomme ovat antaneet ymmärtää sillä tavalla ja ohjeistaneet, että tämä mahdollisuus täytyy ottaa aina huomioon.ja harkita, Lintala sanoo.

Sisäinen lähestymiskielto voidaan määrätä maksimissaan kolmeksi kuukaudeksi, jonka jälkeen se voidaan uudistaa. Kotoa poistettu häirikkö on oman onnensa nojassa, mutta voi luonnollisesti hakea apua sosiaaliviranomaisilta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 25.01.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme